De grootste Airfryer van Philips, de XXL, hoeft eigenlijk niet voorverwarmd te worden. Ik doe dat vaak toch wel. In deze blogpost leg ik uit waarom.
Een tijdje terug verving ik de Airfryer XL door de XXL. Deze verschilt wat van de andere modellen. De bodem is uit het mandje te halen, waardoor schoonmaken iets gemakkelijker wordt. Het mandje wordt overigens net zo snel vies als bij de vorige Airfryer, ondanks het schoonmaken elke keer dat hij is gebruikt. Verder zit er een soort vetvanger onderin de bak en zijn zowel de capaciteit als het vermogen van de XXL wat forser dan van de XL.
Een ander verschil is dat je de XXL niet hoeft voor te verwarmen van Philips. Gewoon je gerecht in het mandje doen en de tijd en temperatuur instellen. Daarna kun je direct gaan bakken/grillen. Heel handig leek dit me. Alleen vielen de resultaten soms een beetje tegen. Ik vond de friet vaak wat taai en soms waren kroketjes nog koud van binnen. Ik besloot om eens wat te experimenteren.
Airfryer XXL voorverwarmen
Je hoeft de XXL niet voor te verwarmen, maar het kan wel. Je kiest dan eerste de temperatuur. De tijd laat je op de ‘twee streepjes’ staan. Dan druk je op de draaiknop. De Airfryer slaat aan en als hij op temperatuur is, gaat hij piepen. Dat kan even duren. Tot 200 graden voorverwarmen duurde tussen de 3 en 4 minuten. Waarom dat niet altijd hetzelfde is, weet ik niet. Misschien ligt het aan de omgevingstemperatuur? In elk geval: als hij piept, is hij opgewarmd en kun je op de normale manier verder.
Wanneer geeft voorverwarmen beter resultaat?
Ik merkte op twee vlakken dat dit een beter resultaat gaf. Namelijk bij etenswaren die maar kort in de Airfryer moeten, zoals afbakbroodjes, frikandellen en iets als saucijzenbroodjes. Als je de Airfryer niet voorverwarmt, is hij pas heet tegen de tijd dat dit soort eten er alweer uit moet. Bij diepvriespatat denk ik dat het anders werkt. Dat is zo koud van zichzelf dat het het opwarmen van de Airfryer vertraagt. Als deze al warm is als je de patat erin doet, krijgt de temperatuur ook wel een terugslag, maar ik vermoed dat dit minder erg is dan friet in een koude pan doen. Ook aardappelkroketjes waren nog lang niet klaar na de aanbevolen tijd, zonder voorverwarmen.
Mijn advies is dus om de Airfryer toch voor te verwarmen bij etenswaren die er kort ingaan, of als je zelf vindt dat de resultaten wat tegenvallen.
Lees ook
1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente
Airfryer kookboek
Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Ik vind het ook beter om op te warmen, ik merk ook beter resultaat als je wel opwarmt of je moet er drie minuten bij de bereidingswijze reken. Net nog een een boterkoek gebakken. Nog ff geduld voor we het kunnen proberen.
Hi Saskia. Wat kan ik op de bodem leggen van de vet opvanger . Die haal ik trouwens weg bij broodjesbakken enz. Ik vind iedere keer die handel schoonmaken een drama. 84 jaar en nog heeerl gelukkig met de airfryer xxl
Kun je ook kleren drogen in de airfryer?
Dat lijkt me geen goed idee. Ik heb weleens geprobeerd een theedoek te drogen in de magnetron en die vloog in brand, dus houd het maar gewoon bij eten!
Zeer nuttig en bedankt voor je ervaringen. Daarbij is het helemaal niet erg om te wachten op een Airfryer die voorverwarmd, aangezien dit binnen 2 minuten is gelukt.
Het is wel echt een uitvinding hoor. Van groente tot vlees en van afbakbroodjes tot aardappels. Voor mij echt een dagelijkse huismachine geworden.