Je kunt van alles met een Airfryer. Bakken, grillen, opwarmen… noem maar op. Maar hoelang moet je eten precies in de mand? Na het lezen van dit artikel weet je in elk geval hoe je het NIET berekent en waarom de magische formule niet altijd werkt.
Op internet circuleert er een soort toverformule waarmee je kunt berekenen hoelang je kant-en-klare of zelfgemaakte gerecht in de Airfryer moet. Misschien ben je hem ook al eens tegengekomen. De formule is: tijdsduur op de verpakking/bij andere bereiding delen door twee, en dan plus tien procent. En de temperatuur moet 20 graden lager zijn dan op de verpakking. Dus als een hartige taart 40 minuten in de oven moet, is deze in de Airfryer klaar in (40:2) + 4= 24 minuten. Lekker krokant? Nee, te lang gebakken.
formule voor alles?
Wat er hier verkeerd gaat, is niet dat de formule niet klopt, maar dat deze op vrijwel alles wordt toegepast. En daar is hij niet voor bedoeld. Wat voorbeelden waarbij het al snel misgaat. Biefstuk 8 minuten in de pan, dus 4,4 minuut in de Airfryer. Dan is hij nog rauw. Kip 90 minuten in de oven, dus 49 minuten in de Airfryer. Dan is hij droog en taai. De formule is weliswaar makkelijk te onthouden, maar hij is niet universeel.
Afbakbroodjes
Waar de formule namelijk vanaf het begin voor was bedoeld, is voor afbakbroodjes en dat soort producten. Als daarbij staat dat ze 8 minuten in de Airfryer moeten op 220 graden, zijn de broodjes echt heel goed na zo’n 5 minuten op 200 graden. Voor dit soort gerechten kun je de formule aanhouden. Maar niet voor eigenlijk alle andere gerechten. De hartige taart uit dit voorbeeld was bijvoorbeeld na 20 minuten echt goed, en kip is na 35 minuten in de Airfryer XL of XXL echt gaar en lekker krokant van buiten.
Hoelang dan wel?
Maar als deze formule niet universeel is, hoe weet je dan hoelang je iets moet bakken? Je kunt boeken raadplegen, zoals mijn eigen airfryerboekje, of aan andere mensen vragen. En natuurlijk je gezond verstand gebruiken. Een kipkrokantschnitzel die al gaar is, hoeft geen 15 minuten in de airfryer. Deze warm je een minuut of 8 op, op 180 graden en dan kijk je of je hem krokant en warm genoeg vindt. Door ervaring leer je, en dat geldt ook voor het gebruiken van een airfryer.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Lees ook
1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente
Airfryer kookboek
Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Maar nu weet ik nog niet hoeveel verschil in temperatuur is tussen de heteluchtverwarming en de airfryer