Na anderhalf jaar intensief mijn Airfryer te hebben gebruikt, zat er ineens een luchtje aan. Letterlijk. Met een simpel trucje kreeg ik mijn Airfryer weer fris.
Mensen die vaker op Eetnieuws.nl komen kijken, weten het intussen wel: ik gebruik de Airfryer bijna elke dag. Voor vlees, kip, groenten, gebak, broodjes: noem het maar op. Na elke keer maak ik de bak en het mandje schoon en haal ik een doekje over het element. Ik haal zelfs af en toe het deksel eraf, zie het bericht ‘Airfryer schoonmaken: roostertje en klep eraf’. En laatst ontdekt ik een fantastische manier om de bak en het mandje echt goed schoon te krijgen. (Zie: ‘Eindelijk! Mandje Airfryer echt goed schoon’)
En toch… sinds vorige week zat het me niet lekker. Na een mandje vol met worstjes te hebben gegrild, maakt ik de Airfryer weer schoon. De dag erna zette ik hem aan om hem voor te verwarmen. En er kwam een rare bakgeur uit. Een beetje vettige lucht, die deed denken aan mensen die eten op de barbecue laten aanbranden. Niet fris ook. Ik maakte nogmaals alles goed schoon, maar echt helpen: nee. De dagen erna bleef ik het ruiken, elke keer als ik het apparaat aanzette. Zou er dan echt niets aan te doen zijn?
Airfryer fris maken
Vandaag heb ik wat nieuws geprobeerd. Misschien ook wel wat voor jou. Ik had nog een paar limoenen liggen. Eentje ervan sneed ik in vier parten. Toen verwarmde ik de Airfryer voor op 180 graden. De stukjes limoen gingen in het mandje en ik zette de Airfryer voor een minuut of tien aan. Na een paar minuten begon het in huis al lekker naar limoensap te ruiken.
Toen de tien minuten voorbij waren, was er van de limoen niet veel meer over. Voor de zekerheid heb ik dit nog eens herhaald, en toen was ik tevreden. Vanmiddag aten we Turkse brood, afgebakken in de fryer. En je raadt het al: de bakgeur was weg. Probeer het ook eens! Citroen werkt vast ook, dat moet ik nog testen.
Airfryer-recepten?
Ik heb een boek geschreven! Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!