Een goede hamburger wordt een geweldig broodje als je er een lekkere saus bij maakt. Deze hamburgersaus combineert rokerigheid, de diepe smaak van truffel met de ‘umami’ van ketchup. Ook lekker bij gegrild rundvlees.
Laatst waren we een weekje in Frankrijk met de familie. Op de laatste dag bezocht ik de lokale hypermarché om Franse lekkernijen in de slaan. Zo ben ik bijvoorbeeld gek op mayonaise van Amora (ook te koop bij AH zag ik later), sladressing, notenazijn en de kant-en-klare hamburgerbroodjes. Die hebben ze er in klein en groot formaat, en zelfs als zachte ciabatta. Ik nam een zak grote broodjes mee en besloot vandaag tot een makkelijke smulmaaltijd van broodje hamburger, groentefriet en salade van komkommer uit eigen moestuin.
Meestal maak ik een simpel sausje, bijvoorbeeld deze, maar nu had ik zin in iets bijzonders. Bij de AH nam ik olijfolie met truffelaroma mee. Nu weet ik heel goed dat truffelaroma niets met truffels te maken heeft, maar een bijproduct is uit de petrochemische industrie dat toevallig wat naar truffel smaakt. Maar ik vind het lekker en voor 3,99 euro voor een fles kun je je geen buil vallen. Er was wel duurdere en waarschijnlijke betere olie te vinden, maar daarop stond ook ‘truffelaroma’ en niet eens hoeveel er daarvan in zat. Die van het huismerk was dus goed genoeg. Er kwam een lekker sausje uit voort, zeker door het gerookte paprikapoeder. Heb je dit niet in huis? Gebruik dan normaal paprikapoeder voor de hamburgersaus. Ik kan je wel aanraden een potje aan te schaffen van de gerookte variant, die is namelijk superlekker!
Nodig voor 2-3 porties hamburgersaus
2 eetlepels Zaanse mayonaise, 1 eetlepel olijfolie met truffelaroma, 1 eetlepel ketchup, 1 theelepel gerookte paprikapoeder
Bereiding smoky hamburgersaus
Meng alles goed in een bakje en breng eventueel verder op smaak met versgemalen peper uit de molen.
Tip: snijd hamburgerbroodjes open en grill ze even tot het oppervlak hard is en wat grillstrepen heeft. Bedenk de snijkanten van de broodjes met de hamburgersaus. Leg er halve ringen rode uit en gekaramelliseerde ui op, en wat schijfjes augurk. Grill 2 extra dunne hamburgers (grillburgers) per persoon. Hou wat cheddarkaas en snippers rode ui apart. Leg de laatste minuut van het grillen de kaas op de helft van de hamburgers en leg de rode ui erop. Als de kaas gaat smelten leg je de andere helft van de hamburgers erop. Een dubbeldekker! Leg de hamburgers op de broodjes, klap ze dicht en serveer meteen.
Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!