Ken je dat? Zin in iets lekkers maar niets te snoepen in huis. Deze heerlijke smeuïge brownies maak je in een klein half uurtje, met spullen die je waarschijnlijk altijd wel in huis hebt.
Brownies zijn uitgevonden in Amerika, door de vrouw van de eigenaar van het Palmer House Hotel. In 1893 vroeg mevrouw Bertha Palmer aan de koks in het hotel of ze een cake wilden bakken voor een groep dames. De cake moest per stuk worden verpakt in de lunchboxen van de dames. En waarschijnlijk vanwege de slanke lijn moesten het kleine stukjes gebak worden. De koks gingen aan de slag en kwamen uiteindelijk op de proppen met chocolate brownies. Een kruising tussen cake en koek. De originele versie was geglazuurd met abrikozenjam en er zaten walnoten in.
Brownies zijn er tegenwoordig in allerlei uitvoeringen. Met of zonder glazuur, met noten of stukjes chocolade erin. Ik heb deze keer een simpele versie gebakken in de Airfryer. De winkels waren gisteravond al dicht dus improviseerde ik met de spullen die ik nog in huis had. Het zijn basis-ingrediënten dus met wat geluk kun je vanavond nog lekkere brownies maken zonder extra boodschappen te hoeven doen.
Nodig voor 1 bakvorm vol brownies
75 gram zachte roomboter, 35 gram zonnebloemolie, 225 gram kristalsuiker, 1 theelepel vanille-extract (of vervang een deel van de suiker door vanillesuiker), 40 gram cacaopoeder (bijvoorbeeld van Blooker), 66 gram patentbloem, snufje zout, snufje bakpoeder, 2 eieren, 1 springvorm van 21 cm doorsnede, bakpapier
Brownies bakken
- Doe de roomboter en de olie in een pannetje en laat de boter op zacht vuur smelten (niet bruisen).
- Haal de pan van het vuurt en roer de suiker met een houten lepel door het botermengsel.
- Roer dan het vanille-extract, het cacaopoeder, de bloem, het zout en het bakpoeder door het mengel. Je moet niet kloppen, dan wordt de brownie taai.
- Gewoon roeren met de lepel tot alles precies is gemengd.
- Roer dan de twee eieren door het mengsel. Stop met roeren zodra alles gemengd is. Het browniebeslag is klaar.
- Open je springvorm, leg bakpapier op de bodem en klem de vorm dicht. Knip overhangend bakpapier weg.
- Schep het beslag in de springvorm.
- Verwarm de Airfryer voor op 165 graden. Zet de bakvorm in het mandje en bak het beslag 15 minuten. Als de tijd bijna voorbij is verhoog je de temperatuur naar 180 graden en bak je de cake nog 5 minuten.
- Haal de springvorm uit de Airfryer en laat de cake afkoelen. Haal de rand van de springvorm en snijd de cake in kleine stukken: de brownies. Eet ze lauwwarm of laat ze afkoelen. Bewaar de brownies in een koektrommel. Ze blijven een paar dagen lekker.
Meer over de Airfryer?
Ik heb een boek geschreven! Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen voor je.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!