Een lekker warm broodje bij de lunch of bij de thee. Voor deze scones met kaas uit de Airfryer heb je weinig ingrediënten nodig. Ze zijn razendsnel klaar.
Scones zijn kleine broodjes die in Engeland en Ierland enorm populair zijn. Ze worden veel gegeten bij de middagthee, en dan het liefst met clotted cream (een soort dikke room) en jam. Rond de feestdagen zie je ze ook wel in Nederlandse supermarkten. Maar waarom kopen als je ze in een klein half uurtje zelf kunt maken? Deze variant is met geraspte kaas. Ik had nog een stukje gruyère liggen in de koelkast, maar kies gewoon de kaas die je lekker vindt. Liefst niet zo’n zakje geraspte kaas uit de winkel, dat is een restproduct en meestal zit er niet veel smaak aan. Maar als je dat toch heel lekker vindt… be my guest zoals de Engelsen zeggen.
Dit receptje is gemaakt in de keukenmachine, met het ronddraaiende mes. Je kunt het ook met een mixer maken, al is de keukenmachine het snelst. Melk heb ik zelden in huis, ik gebruik dus melkpoeder dat ik aanleng met water (niet dat spul voor baby’s – gewoon uit het schap met houdbare zuivel in de supermarkt).
Nodig voor 4 scones
150 gram zelfrijzend bakmeel, 35 gram koude roomboter – in blokjes, 50 gram geraspte kaas, 100 ml melk.
Verder: muffinvorm die in de Airfryer past. Ik heb er eentje van siliconen en heb de buitenste twee van de zes eraf geknipt. Nu heb ik dus een vierkante muffinvorm die precies in de Airfryer past.
Scones bereiden
- Doe het bakmeel met de klontjes boter en het zout in de keukenmachine.
- Laat het mes even ronddraaien tot het meel een beetje kruimelig wordt.
- Voeg de melk toe en mix door. Het wordt een soort dik beslag.
- Verwarm de Airfryer voor op 200 graden.
- Voeg de kaas toen en meng heel kort nog even door.
- Schep het beslag in 4 muffinvormen. Halfvol is genoeg, ze gaan best flink rijzen. De vorm hoeft niet ingevet te worden en je hebt geen muffinpapiertje nodig.
- Zet de muffinvorm in de Airfryer en bak ongeveer 15 minuten. Haal uit de vorm en serveer direct. Of warm ze later nog even op. Lekker met roomboter of een plakje uitgebakken spek.
Idee voor de feestdagen
Wist je dat ik het eerste en enige Nederlandse kookboek voor de Airfryer heb geschreven? Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Wat makkelijk die scones. Ik ben originele vanuit Australië. Daar houden wij ook van scones. Nu met mij nieuwe airfryer en jouwe recept kan ik ook aan de slag. Ik zou graag in aanering komen voor jouw recepten boek. Laag budget en geen internet bank maakt het moelijk om te bestellen. AUB. ????????