Gevulde speculaas met amandelspijs

Gevulde speculaas met amandelspijs

Gevulde speculaasLeg die taaie pepernoten maar weg. Kruidnootjes en speculaas, dat zijn pas de ultieme lekkernijen in deze tijd van het jaar. Gevulde speculaas is helemaal niet zo moeilijk om te maken. Je hebt er maar twee dingen voor nodig: geld en tijd. Echte speculaas is namelijk gevuld met amandelspijs. En amandelen zijn niet goedkoop.

Spijs is een mengsel van gelijke delen amandelmeel en suiker, met de geraspte schil van een citroen erdoor en enkele eetlepels water om het een samenhangend geheel te maken. Dat ziet er dan een beetje grijzig en korrelig uit. Je doet het in een bakje of zakje in de koelkast en laat het maximaal een week ‘rijpen’. Dat schijnt nodig te zijn voor de smaak. Ik had 215 gram amandelmeel nog liggen, dus heb daar even veel suiker aan toegevoegd, de schil van 1 citroen en wat water. Dat was vorige week vrijdag.

De rest van de speculaas was het makkelijkst.

Nodig voor een klein taartje:

200 gr zelfrijzend bakmeel, 100 gr bruine basterdsuiker, 120 gram boter in kleine stukjes, 3 eetlepels koekkruiden, snufje zout, 2-3 eetlepels melk. Boter om in te vetten, losgeklopt ei en amandelen om te garneren.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng het bakmeel met de suiker en de koekkruiden. Doe er de klontjes boter bij en kneed met de hand tot een deeg. Dat ‘pakt’ waarschijnlijk niet, daarvoor is de melk. Begin met 1 eetlepel en kneed goed door. Voeg eventueel meer melk toe om er een blad maar stevig deeg van te maken.

Weeg het deeg af en verdeel in 2 delen. Pak een kleine ronde bakvorm, ik had er eentje van 21 centimeter. Vet de bodem en de zijkanten in. Rol het eerste stuk deeg uit en verdeel over de bodem van de vorm. Verdeel er de spijs over en bedek met het uitgerolde tweede deel van het deeg. Maag mooi glad. Bestrijk met het ei en verdeel er de amandelen over. Bak 30-40 minuten. De mijne was met 30 minuten eigenlijk net nog te zacht. Laat goed afkoelen voor je de koek uit de vorm haalt.
Wat begint als een klein laagje taart komt er flink groter uit. Dit taartje is zeker genoeg voor 8-10 mensen.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top