Jaren geleden at ik bij een toenmalige vriendin geregeld echte Tsjechische goulash. Een heerlijk gerecht met de smaak van karwijzaad. Ze deed er ook zuurkool in. Het is me, ondanks het meegekregen recept, nooit gelukt om minstens zo’n lekkere pan vol te koken. Vandaag in de slowcooker een nieuwe poging gewaagd aan de hand van […]
Boontjes met zachte honing-mosterddressing
Het gebeurt niet vaak dat de groenten het lekkerste deel van de hoofdmaaltijd is. Vandaag was dat wel zo. De gebakken aardappeltjes en de kip waren prima, maar deze boontjes sprongen er echt uit. Het is bedoeld als koude salade, maar als je ze liever warm of lauw eet: allemaal prima. En als je overhoudt […]
Vegetarische groentenschotel uit de slowcooker
Het is alweer even geleden dat ik heb gepost op dit blog. De reden is simpel. Druk. Veel afspraken in de avond. Zo ben ik bestuurslid van een Broodfonds, een voorziening voor ondernemers om ziekte financieel af te dekken. Sympathiek, maar bij vlagen druk met jaarvergaderingen, nieuwe leden, kascontroles. Dan schiet uitgebreid koken erbij in. […]
Makkelijke maandag: Duitse bratkartoffeln, zuurkool met spek en bratwurst
Vorige week ben ik een ochtendje naar Duitsland gereden, via Nijmegen naar Kleve. Daar zit een enorme supermarkt, Kaufland, waar ik vorig jaar al eens naartoe ben geweest. Daar waren we toen 1,5 uur zoet, vooral met het bekijken van al die leuke Duitse producten.
Risotto met cheddar, spek en erwtjes – lang roeren maar heerlijke romig
Het heeft lang geduurd voor ik risotto ben gaan eten. Het uiterlijk ervan stond me tegen. Dat natte, kledderige. Maar toen ik het eenmaal een keer proefde was ik ‘om’. Ik heb ze in allerlei uitvoeringen gegeten, allemaal huisgemaakt. Soms beter gelukt dan de andere keer. Soms niet helemaal gaar, soms te zout en soms […]
Frietjes uit de braadpan – met koude olie gemaakt!
Frietjes zijn lekker, mits goed bereid. En je moet ze niet te vaak eten. Er zijn allerlei manieren om ze klaar te maken. Slechte, waarbij je goedkope diepvriesfriet te kort bakt in oud vet. En goede. Dit weekend in Antwerpen genoten we van een puntzak Belse frieten met van die lekkere citroenmayonaise. Daar bakken ze […]
Bosui niet weggooien, die groeit gewoon terug!
Het menu van vandaag kan ik weinig inspirerends over vertellen. Lekkerbek uit de oven, spinazie en rösti. Allemaal uit de diepvries. Makkelijke woensdag. Maar ik heb wel een leuke tip voor het opnieuw gebruiken van bosui/lenteui.
Zelf pindakaas maken – lekker ambachtelijk zonder toevoegingen
Pindakaas, ik ben er groot mee geworden. Nog steeds eet ik dagelijks het liefst een geroosterde boterham of cracker met pindakaas. Door de gestegen pindaprijzen zijn de potjes de afgelopen jaren flink duurder geworden. Daarnaast zit er in bijna elk merk uit de supermarkt flink wat suiker en steeds minder pinda’s. Wist je dat je […]
Hartig, oosters roerbakken met kip en broccoli
Half Nederland eet enkele keren per week iets wat ze ‘roerbakken’ noemen. Naar oosters voorbeeld in een wok groenten met elkaar vermengen op hoog vuur. Helaas hebben onze fornuizen daar eigenlijk niet genoeg vermogen voor. Daardoor wordt er niet zo zeer gebakken als gestoofd. Vocht uit de groenten verdampt niet snel genoeg om echt lekker […]
Superfoods: een onschuldig ‘geloof’?
Superfoods zijn een rage. Zelfs mijn lokale drogisterij/postagent heeft sinds kort een schap ingericht met tarwegraspoeder, chiazaad en gojibessen. Duur spul. Ik lees al een tijd het blad Grazia, en daarin staat elke week een eetdagboek van een BN’er. Doorgaans een prachtige slanke vrouw met een figuur dat ik ook wel zou willen hebben. Hun eetpatroon […]