In de Allerhande staat bij elk recept wat het kost. Zou dat wel kloppen? Een lentepastei met drie soorten groenten, kip en roomkaas voor 1,30 euro de man? Eetnieuws rekent het na.
Van de week zat ik de nieuwe Allerhande te lezen. Je vindt daarin recepten die met de producten van Albert Heijn te maken zijn. Soms leuk, soms imitaties van bekende gerechten en soms vraag je je af waar ze het vandaan halen. Maar altijd staan de kosten van het recept erbij. Mijn oog viel in het nieuwste nummer op de rubriek ‘Lekker voor weinig’, waarin een goedkoop gerecht wordt gemaakt. Ditmaal een lentepastei voor vier personen voor 1,30 euro per persoon. Dat leek me erg weinig. Zou dat wel kloppen? Ik heb nagerekend of je dit goedkoop recept wel klopt.
Het ging om de lentepastei op pagina 91 van de nieuwe Allerhande (Vers van het Land). Het recept staat ook online. Het is voor vier personen en kost 1,30 euro per persoon. In totaal dus 5,20 euro. Dan reken ik de kosten voor het gebruik van de oven even niet mee. Of de aanschaf van een ovenschaal, dat zou flauw zijn.
Ingrediënten
De benodigdheden zijn: 1 pak spinazie 450 g AH BASIC , 200 gram kipfilet vleeswaren AH BASIC, 4 eieren, 150 gram verse roomkaas met kruiden AH BASIC, 200 gram tuinerwten AH BASIC uit zak van 450 gram, 200 gram gebroken sperziebonen AH BASIC uit zak van 450 gram, 1 blik croissantdeeg
Hoe bereken je dit?
Het meest logisch is om de prijzen na te rekenen aan de hand van de bestelsite van Albert Heijn. Die moet immers dezelfde prijzen rekenen als in de winkels. Bij de eieren en het croissantdeeg wordt geen merk genoemd, dus daarvoor zou ik de goedkoopste zoeken.
Dan nog de kwestie van hoe je de prijs berekent. Bij een heel pak spinazie maak je immers alles op. Maar eieren koop je niet per stuk en ook de rest van de erwten en boontjes mag je niet teruggeven. Ik besluit twee manieren te gebruiken. Eentje met gewoon de aanschafprijs van alle boodschappen, en eentje waarbij je de aankoop terugrekent tot het bedrag dat je echt gebruikt. Diepvriesspullen kun je immers bewaren en eieren komen meestal ook wel op. Op 19 mei heb ik van alles de prijzen opgezocht op AH.nl.
Methode 1: alle boodschappen helemaal meerekenen
– 1 pak spinazie 450 g AH BASIC kost: 0,45 euro
– 200 gram kipfilet vleeswaren AH BASIC kost: 1,19 euro
– 1 doos eieren van AH BASIC kost 1,25 euro
– 1 bakje roomkaas van AH basic met kruiden
Dit is een probleem. Op de site van AH staat geen BASIC roomkaas met kruiden. Wel roomkaas met kruiden van het normale huismerk, maar alleen roomkaas zonder kruiden van BASIC. Die heet ‘zuivelspread’ en kost 0,59 euro per pakje van 200 gram. Als je echt roomkaas met kruiden wilt, dan heb je twee bakjes van 1,39 euro nodig, dus geef je 1,78 euro uit. We houden het even op 0,59 euro
– tuinerwten AH BASIC zak 450 gram kost: 0,61 euro
– sperziebonen AH BASIC zak van 450 gram kost: 0,59 euro
– 1 blik croissantdeeg AH kost 1,59 euro
Totaal: 6,27 euro
Dat is per persoon 1,56 euro – dus 26 cent meer dan in het recept staat vermeld.
Methode 2: terugrekenen naar gebruikte aantallen
Nu reken ik alles terug naar de werkelijk gebruikte aantallen. Als je 125 gram roomkaas gebruikt uit een pakje van 200, dan reken ik dus 125/200 * 0,59 euro. Dan kom je uit op het volgende:
– spinazie: 0,45 euro
– kipfilet: 1,19 euro
– 4 eieren: 0,50 euro
– 125 gram roomkaas: 0,37 euro
– 200 gram tuinerwten: 0,26 euro
– 200 gram sperziebonen: 0,26 euro
– 1 blik croissantdeeg 1,59 euro
Totaal: 4,62 euro
Dat is per persoon 1,16 euro, dus 14 cent minder dan wat in het blad staat.
Conclusie goedkoop recept nagerekend
Als je kijkt naar de uitkomsten, dan is het recept zowel iets duurder als iets goedkoper dan de makers van het tijdschrift opgeven. Er zit bovendien een storende fout in het recept: volgens de site van AH bestaat er geen BASIC roomkaas met kruiden, alleen zonder kruiden. Gebruik je die met kruiden, dan heb je niet 1 maar 2 bakjes nodig die 2,78 euro kosten bij elkaar. Daarmee heb je al meer dan de helft van het totale budget opgemaakt. Met kruiden lijkt me wel lekkerder trouwens, maar een goedkoop recept is het daardoor niet meer te noemen.
De prijsverschillen lijken me terug te voeren op schommelingen in de prijzen van de artikelen. De Allerhande wordt lang van tevoren voorbereid, de receptschrijvers gebruiken natuurlijk de prijzen van dat moment. Als je een magazine neemt van lang geleden, kloppen die prijzen natuurlijk ook niet meer.
Wat niet wegneemt dat AH er best rekening mee kan houden dat de prijzen voor het huidige nummer in elk geval kloppen, zeker voor een goedkoop recept.
Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!