Van een weekje all inclusive op vakantie naar een zonnig land kom je met drie kilo extra bagage (rond je middel) en een beginnend alcoholprobleem terug. Borden met bergen eten opscheppen, de hele dag snacken en rond de middag al aan de cocktails. Of niet? Ik probeerde op gewicht te blijven, met een opvallend resultaat.
“Doe mij maar twaalf wodka cola”, zei de oudere Nederlandse man met dubbele tong in gebrekkig Engels tegen Svetlana achter de bar. De kleine Russische was wel wat gewend, ze was ingehuurd vanwege haar flink innemende landgenoten, maar de Hollanders konden er ook wast van. Ze schrok van de bestelling, een paar minuten voordat de bar dicht zou gaan. In rad Russisch werd er overlegd, en de manager wilde weten voor wie die drank bedoeld was. Alleen voor hemzelf en zijn vrouw, moest de senior besmuikt toegeven. Ze kregen twee drankje, en de man riep tegen niemand in het bijzonder: “Grapje”. Maar niet heus, dacht ik toen. Als het eten en drinken gratis en veel is, veranderen veel landgenoten in inhalige schrokoppen die de aanbevolen twee liter drinken per dag proberen te halen met cocktails (zit fruit in). Geheelonthouders vind je er niet, maar met wat gezond verstand is de balans tussen genieten en gezond heus wel te vinden.
Op dieet tijdens je vakantie
Vorige maand waren we een weekje weg met de familie en toen ik de foto’s zag schrok ik een beetje van mezelf. Dat ik in de zomer een paar kilo zwaarder was geworden wist ik wel. Maar die buik en benen… dat was echt een beetje uit de hand gelopen. Ik besloot beter op mijn eten te letten. Geen alcohol doordeweeks thuis drinken, niet snoepen ’s avonds en minder tussendoortjes. Dat ging best aardig de laatste weken, een paar kilo eraf. Maar toen kwam de vakantie naar Turkije eraan. All inclusive in het luxe Fame Residence & Spa in Kemer. Leuke vakantie, dat terzijde. Maar wel een uitdaging, lijntechnisch. Ik nam me voor in elk geval niet (veel) zwaarder terug te komen. En toch te genieten. Hoe dat verliep wil ik met je delen.
All inclusive eten en drinken
Het concept all inclusive betekende in het hotel dat je tussen 10.00 en 23.00 uur alles kon drinken wat je wilde, zowel koffie, thee, frisdrank als alcohol. Tussen 7.00 en 10.00 was er ontbijtbuffet, daarna uitloop tot 11.00 uur voor de uitslapers. De warme lunch begon al om half een en vanaf zeven uur was het aanschuiven voor het diner. Na de lunch was er taart te bestellen en vlak voor het diner ook nog een verkoelend schepijsje van eigenaardig kauwgomachtig ijs, dat je moest bijten en kauwen in plaats van op te likken.
Elke maaltijd kenmerkt zich door overvloed; van stapels broodjes, kazen, worsten tot aan vitrines vol met rauwkost, salades, sauzen en waar je maar trek in hebt. Runderknakworst, gekookte eieren, mayonaise. En natuurlijk de bekende bakken friet en gefrituurde aardappels, pasta en andere hotelgerechten. Het bedrijf besteedde opvallend veel aandacht aan gezond eten. Zo was er een ‘dieetbuffet’ met weinig uitnodigende gekookte kip en waterige rijst. Dat sprak weinig aan. Naast de vitrines was een balie met warmhoudbakken. Vlak erachter stonden koks in steriele jassen en handschoenen aan vis en kip te grillen en bakken. Vers vanaf de plaat in de warmhoudschaal en dan op het bordje.
Drie maaltijden
Ik besloot lekker te eten, maar wel met mate. Dus bij het ontbijt en lunch maar één keer opscheppen, en dan gewoon een normale portie, geen toren van Pisa op het bord. Het ontbijt bestond voor mij uit twee American pancakes met honing en een plakje Turks brood met roomboter of boter en kaas. Met een kop thee erbij.
Het lunchbuffet was gericht op warm eten en op salades. Ik pakte een bordje vol gegrilde aubergines, courgette en bloemkool, met een flinke dot romige Turkse yoghurt erbij als sausje. Goed op smaak! Als ze gegrilde kip of vis hadden, daar ook wat van. Koolhydraatarm en eiwitrijk.
Het avondeten was meestal een geïmproviseerd driegangenmenu. Vooraf de gegrilde groenten met yoghurt en voor mijn man soep met brood. Hij blijft een Brabander! Dan een lekker bord met warme groenten (voor spruitjes kun je me altijd wakker maken), kip of vis en iets van koolhydraten – meestal de rode tomatencouscous, wat pastasalade en weer wat yoghurt bij wijze van saus.
Grand dessert
Dan de toetjes. Aan de drie vitrines vol met taartjes en cake te merken zijn de Turken echte zoetekauwen. Er stonden elke avond tientallen varianten, die er allemaal lekker uit zagen. Mijn man en ik namen elke dag een ‘grand dessert’, dat bestond uit ongeveer vijf stukjes van taartjes, die ik in de vitrine afsneed. Een hap van elk taartje per persoon. Een handige manier om het allemaal te proeven en toch een enigszins normaal eetpatroon erop na te houden.
Aan de drank
Wat dronken we daarbij? Bij het ontbijt thee, daarna (light) frisdrank en tegen vijven een wijntje of biertje, en later op de dag gin tonic. Merkloze gin en dito tonic maar lekker en feestelijk. De Oksana´s en Svetlana´s achter de bar maakten ze wat aan de sterke kan, dus eerst proeven en dan wat extra tonic erbij vragen. De Russen kijken niet zo nauw.
Hoe liep dat af?
Dit weekend kwamen we thuis en vanmorgen ging ik op de weegschaal. Uitkomst: 1,1 kilo eraf. Geen moment honger gehad. Maar ook niet gesnoept tussendoor, en veel groenten gegeten. Nu moet ik de draad weer oppakken van het gezond en gevarieerd eten, met de adviezen uit Gerrit-Jan Grootheddes Anti-dieetboek in mijn achterhoofd. Het ontbijt nieuwe stijl staat hier voor me tijdens het typen. Turkse yoghurt, met banaan en een schepje walnoten. Lekker all inclusive in mijn eigen huis!
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!