Gado gado: groentesalade met pindasaus

Gado gado: groentesalade met pindasaus

gado gadoSinds kort staat elke zaterdag een recept van mij in de Tilburgse krant Stadsnieuws. Elke week vind je het recept voortaan hier op Eetnieuws.nl. Deze week gado gado, koude salade met pindasaus.

Gaat bij jou de barbecue aan met het mooie weer? Veel mensen zetten een bak kant-en-klare salade op tafel als bijgerecht. Maak eens gado gado. Dit van oorsprong Indonesische saladegerecht bestaat uit verschillende soorten groenten met pindasaus. Je serveert het koud, dus als je het van tevoren voorbereidt, zet je het snel op tafel.

Nodig

Komkommer, Chinese kool, taugé, sperziebonen, 1 ei- hardgekookt

Ingrediënten voor gado gadoVoor de pindasaus
1 eetlepel neutrale olie, 1 ui – gesnipperd, 1 teen knoflook – geperst, 5 volle eetlepels pindakaas, 1 eetlepel ketjap manis, 1 eetlepel tamarindepasta (toko), 1 eetlepel wittewijnazijn, 1 theelepel sambal oelek, water, peper en zout naar smaak

Bereiding gado gado

De hoeveelheid groenten is bij benadering, de exacte hoeveelheid hangt af van de grootte van je gezelschap. Maak de kool schoon, dop de boontjes en was de komkommer. Halveer de komkommer en schep met een theelepel de zaadlijsten eruit. Snijd de komkommer in plakjes. Doe die in een grote schaal. Alle groenten komen daar nog bij, en als laatste schep je de saus erover als je gaat eten.

Nu ga je alle groenten behalve de komkommer blancheren. Dat houdt in dat je een grote pan vult met kokend water. Hierin dompel je de groenten onder. Ik gebruik daarvoor een metalen zeef. Zodra het water kookt, begin je met tellen. De taugé en de kool blancheer je 1 minuut. De sperziebonen doe je daarna in de pan, die kook je 7 minuten vanaf het moment dat het water kookt. Vul intussen je gootsteen met koud water. Zodra de groenten klaar zijn met blancheren, laat je ze schrikken in het koude water. Laat goed uitlekken en leg in de schaal. Verdeel plakjes ei erover.

Pindasaus

Doe de olie in een sauspannetje en fruit de uien en de knoflook zachtjes, tot ze zacht worden. Voeg de pindakaas, ketjap, tamarindepasta, wittewijnazijn en sambal toe en roer alles goed door. Laat een minuutje bakken. Verdun de saus met water, telkens een scheut. Roer met een garde voorzichtig door en breng de saus aan de kook. Voeg zo veel water toe dat je een goed schenkbare saus krijgt. Laat even koken en lepel de saus over de groenten.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top