Vega stamppot paksoi met miso en sesamolie

Vega stamppot paksoi met miso en sesamolie

paksoi met misoPaksoi is een knapperige bladgroente die heerlijk smaakt in een stamppot. Geef er een Aziatische draai aan met miso. Lekker hartig!

Paksoi (ook wel: pak choi) is een Aziatische koolsoort met witte stengels en groene blaadjes. Die doen qua structuur aan andijvie en spinazie denken. De stengels zijn sappig en knapperig en de blaadjes zijn… gewoon blaadjes. Je smaak is erg neutraal, paksoi heeft extra smaakmakers nodig.

Paksoi zat deze week in ons groentepakket en stond voor het weekend op het menu. Het was een chaotische zondag wegens een verbouwing hier en ik reed naar de toko in Breda (Amazing Oriental aan de Belcrumweg, op zondag open) om wat spulletjes te halen, toen ik daar schattige mini-paksoi’s zag liggen. Die gingen met onder meer miso het karretje in. Daarna moest ik naar de Jumbo en was ik glad vergeten dat ik al extra groenten had gekocht. Pas terug in de auto zag ik dat ik weer paksoi had gekocht. Ik zat dus met twee grote kroppen en zes kleintjes. De kleintjes gingen zondag in de wok, met knoflook en ui en aan het einde was sojasaus erdoor. Feestelijke opgediend met sesamzaad erover. Er bleef net als bij spinazie maar weinig over, met zijn drietjes was het eigenlijk te weinig. Gisteren moesten de twee grote kroppen op, ze zijn maar korte tijd goed te houden in de koelkast, daarna verleppen ze. Ik besloot een stamppotje te maken. Maar dan wel eentje met wederom een Aziatische touch, door de toegevoegde miso.

Miso van de toko

Miso is Japanse gefermenteerde sojabonenpasta. Dat zegt je misschien niet zo veel. Het is een hartige pasta die te koop is in verschillende kleuren en smaken. Miso is te krijgen bij toko’s en zit meestal in een kunststof verpakking. Je gebruikt het om gerechten hartiger te maken, in sausjes en dips en nog veel meer. Meer erover lees je op deze site.  In de koelkast in een bakje of pot is het heel lang houdbaar. Vanwege de sterke smaak heb je er niet veel voor nodig. Heb je geen toko in de omgeving? Neem het dan mee als je in een grotere stad bent, net als de specerijen die bij toko’s altijd veel goedkoper zijn, grote flessen sojasaus en zakken met panko, Japans paneermeel. Blijft allemaal lang goed, is spotgoedkoop en altijd handig.

Nodig voor 3 personen

1 kilo kruimige aardappels – geschild, witte miso (shiro miso), 2 stronken paksoi, 200 ml kokosmelk, 1 eetlepel sesamolie, gefrituurde uitjes – kant en klaar

Bereiding stamppot paksoi

  • Snijd de aardappels in stukken en doe ze in een grote pan. Zet ze onder water en doe een eetlepel miso in het water. Roer even door.
  • Breng de inhoud van de pan aan de kook. Laat 20-25 minuten koken tot de aardappels gaar zijn.
  • Snijd de paksoi intussen klein. Daar heb ik een handige manier voor. Leg de krop voor je neer en houd het kontje beet met je handen. Snijd het groene gedeelte eraf. Pak de groene blaadjes stevig in je ene hand en druk ze tegen elkaar. Snijd met een scherp mes de blaadjes in reepjes. Leg deze opzij. Pak dan de stronk beet bij het kontje. Je hebt nu de stengels voor je liggen. Zet je mes op een stengel en snijd deze in de lengte door. Ga met je mes de hele krop door. Je hebt nu een stengel en wat daaronder ligt smaller gesneden. Draai de stronk een slag van je af en herhaal het snijwerk. Het is de bedoeling dat je de stengels in de lengte halveert. Als dit klaar is, draai je je mes 90 graden ten opzichte van de stengels en snijd je deze in kleine stukjes. Het klinkt omslachtig maar het werkt heel snel om de stengels in blokjes te snijden.
  • Was de stukjes paksoi goed, bijvoorbeeld in een vergiet of slacentrifuge. Laat de stukjes paksoi goed uitlekken.
  • Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af. Stamp de aardappels fijn en voeg genoeg kokosmelk toe om er een smeuïge maar niet te natte puree van te maken. Roer een halve eetlepel (of een hele eetlepel als je van sterke smaken houdt) miso door de puree. Voeg daarna een eetlepel sesamolie toe en meng dit ook door de puree.
  • Doe de paksoi in delen in de pan en roer het door de puree. Verwarm de stamppot nog een paar minuten op een laag pitje en dien het eten direct op. Bestrooi op je bord met de gebakken uitjes.
Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top