Hollandse kost kun je deze stamppot andijvie eigenlijk niet noemen, met kappertjes, rode ui, zure augurkjes en paprikaspekjes. Maar lekker dat ‘ie is!
Stamppot rauwe andijvie staat heel geregeld bij ons op het menu. Tot een tijde terug maakte ik de puree op de fijnproeversmanier. Namelijk door de gekookte kruimige aardappels door een pureeknijper te halen en daarna de andijvie erdoorheen te roeren. Geen groot succes: de puree was al afgekoeld tegen de tijd dat hij klaar was, en de andijvie slonk niet genoeg waardoor ik maar een handjevol blaadjes erdoorheen kreeg geroerd. De stamppot wordt tegenwoordig op de normale manier gemaakt: met een stamper. Gebruik geen mixer, daarvan wordt de puree slijmerig.
De spekjes heb ik gemaakt van een stuk ontbijtspek aan het stuk, in een plastic vacuümverpakking te koop bij Albert Heijn, in hetzelfde schap als de voorgesneden spekjes. Het is de moeite waard om zelf de spekjes te snijden. Er zit meer vlees aan, waardoor je meer overhoudt na het bakken. Dat zorgt ook voor een lekkere bite in de stamppot. Het gerookt paprikapoeder kun je vervangen door gewoon paprikapoeder, al is de gerookte versie echt heel lekker, en je doet er lang mee.
Nodig voor drie personen
1 kilo kruimige aardappels – geschild en grote aardappels gehalveerd, 1 rundvleesbouillonblokje, 1 eetlepel olie, 175-200 gram ontbijtspek – in kleine spekjes gesneden, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, 400 gram voorgesneden andijvie, 2 rode uien – in halve ringen, 6 zure augurkjes (van die kleine) – fijngesneden, 3 theelepels kappertjes – gehakt, klontje boter
Bereiding stamppot andijvie met paprikaspekjes
- Doe de aardappels in een grote (soep)pan en giet er zo veel water bij dat er boven de aardappels 1 centimeter water uitsteekt. Zet op het vuur en breng aan de kook. Laat de aardappels 20-25 minuten koken tot ze gaar zijn.
- Verhit direct nadat je de aardappels hebt opgezet een hapjespan op het fornuis en voeg de eetlepel olie toe. Doe de spekjes erin en laat totdat de aardappels gaar zijn zachtjes bakken op het kleinste pitje. Roer geregeld door.
- Voeg 5 minuten voordat de aardappels gaar zijn het paprikapoeder toe. Meng alles goed.
- Giet de aardappels af, en giet daarbij ongeveer 250 milliliter in een bakje. Zet de pan met aardappels terug op laag vuur.
- Stamp de aardappels en voeg telkens een scheutje van het opgevangen water toe om de puree smeuïg te maken.
- Stamp handje voor handje de andijvie door de puree. Roer als alles verwerkt is de rode ui, kappertjes en augurkjes erdoor.
- Voeg de spekjes en het spekvet toe en roer goed door. Verhit de pan met stamppot nog een paar minuten op laag vuur tot alles goed warm is.
- Serveer direct. Lekker met gekaramelliseerde uien of gebakken uitjes uit een pot.
- Bewaar kliekjes goed afgedekt in de koelkast. Stamppot is de tweede dag vaak lekkerder.
Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!