Kruidige pompoensoep maken is helemaal niet zo ingewikkeld. De pompoenen liggen voor een habbekrats in de winkels en als je ze eenmaal hebt geschild en gesneden, is een vers pannetje soep een kwestie van tijd.
De winkels zijn in deze tijd van het jaar ruim voorzien van pompoenen in allerlei soorten en maten. Ik heb er zelf ook een stuk of vier liggen. Eentje uit de moestuin, en drie uit mijn biologische groentepakket. Ik vind pompoenen altijd een beetje een moeilijke groente. Ze blijven erg lang goed, dat is het niet. En de smaak is lekker, zeker in soep. Een beetje romige zoals aardappelsoep met een smaal die richting wortels gaat. Het schoonmaken daar zie ik altijd een beetje tegenop. Het is toch een kliederig werkje, en je hebt een hoop over aan draden en zaden. Maar als je even de tijd neemt, een scherp mes gebruikt en alle restjes meteen bij elkaar in een grote kom bewaart, valt het eigenlijk best mee.
Hier geef ik je een recept dat een mooie basis vormt voor pompoensoep naar je eigen smaak. Heb je eenmaal een paar keer soep gemaakt, dan weet je wel wat je er lekker aan vindt en wat je mist. Wie bijvoorbeeld dol is op oosterse kruidenmengsels, voegt eens wat ras el hanout toe aan de soep, of een mooie kerrie uit de toko. Pompoen knapt erg op van royaal gebruik van specerijen, dus voeg vooral toe wat he zelf lekker vindt.
Nodig voor 1 pan pompoensoep
1 pompoen naar keuze, flespompoen en hokkaido zijn lekker (zie foto), 2 eetlepels olie, 1 ui – gesnipperd, 1 teen knoflook – geperst, 1 eetlepel kerrie of een ander specerijenmengsel, 1 liter groente- of kippenbouillon (mag van tablet, liefst biologisch), peper en zout
Bereiding
Schil de pompoen en maak hem schoon. Gebruik je flespompoen? Lees dan het artikel ‘Flespompoen schillen den schoonmaken’. Snijd in stukjes. Heb je hier echt geen zin in? Koop dan een flinke zak voorgesneden pompoenstukken. Doe de olie in een stevige pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg dan de kerrie toe en schep goed om. Doe de pompoenstukken in de pan en schenk meteen de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer. Proef en breng indien gewenst op smaak met peper en zout of nog wat extra specerijen. Chilipoeder is ook lekker, als je het aandurft!
Leuk om deze website te ontdekken. Wat betreft de Hokkaido pompoenen, die behoeven niet te worden geschild. De schil wordt ook zacht bij het koken; misschien ligt het anders bij het roerbakken en/of bakken in de oven, daar heb ik geen ervaring mee. De ruwe plekken van de schil van de Hokkaido moeten er wel worden afgehaald. Daarom vind ik het juist heerlijk om pompoensoep van Hokkaido pompoentjes te maken, minder werk. Alhoewel ik ook varieer met andere smakelijke pompoenen en dan neem ik het schillen voor lief.