Met de kerst hadden we kalkoen. Een beest van 3 kilo, ingewreven met olie en kruiden en ruim 2 uur in de oven gebraden. Was heerlijk en niet droog, maar wel te veel voor 5 personen. Een deel van de kliekjes ging tussen een broodje met uienchutney, de rest aten we als voorgerecht. Salade met restjes kalkoen of kip met tonijnmayonaise.
Nodig voor 2:
Half zakje rucola, kliekjes gevogelte in hapklare stukjes gescheurd, 1 blik tonijn op olie (totaalgewicht ongeveer 180 gram, uitgelekt blijft de helft over, 100 gram mayonaise, 2 eetlepels citroensap, 1 ansjovisfilet (ik had nog wat ansjovispasta), 1 eetlepel uitgelekte kappertjes, peper en zout.
Bereiding salade met kalkoen (of kip):
Pureer de mayonaise, tonijn, kappertjes, ansjovis en citroensap met een staafmixer. Proef even, als de smaak te zacht is voeg je nog wat citroensap toe, als de saus te dik is 1 eetlepels water of desnoods iets meer. Breng op smaak met peper. Leg rucola decoratief op een bord en verdeel er de stukjes gevogelte over. Lepel de saus erover en decoreer eventueel nog met wat kappertjes. Wat versgemalen peper en zout erover.
Deze saus is ook lekker bij ander vlees, zoals rosbief.