Veel mensen combineren rode kool met appeltjes. Kersenbier, bijvoorbeeld van Liefmans, geeft de kool een subtiele, zoete smaak.
In het groentepakket van Ut Rooi Bietje zat deze week onder meer een ferme rode kool. Niet iets wat ik uit mezelf snel zou kopen. Traditioneel wordt de kool gekookt met appeltjes. Nu net het fruit waar ik absoluut niet van houd. Omdat een zoete noot wel lekker is bij deze dieppaarse kooltjes, leken kersen me wel een goede combinatie. Ik koos voor Liefmans, een Belgisch kersenbier dat niet naar bier smaakt maar meer naar cassis voor volwassenen. Aan het begin van het recept fruit je een ui, daar voeg je dan stroop aan toe. Ik gebruikte Melvita dadelstroop, een nieuw biologisch product dat ik had ontvangen van Kroon op het Werk tijdens het evenement All You Need is Food, voor foodbloggers. Als je dit niet hebt is normale stroop ook goed, of een eetlepel basterdsuiker.
Nodig voor 2-3 personen
1 eetlepel zonnebloemolie, 1 ui – gesnipperd, 1 eetlepel Melvita dadelstroop of normale stroop, halve rode kool, 1 flesje Liefmans, 1 eetlepel balsamico-crème
Bereiding rode kool
- Snijd de halve rode kool in twee parten. Snijd die in smalle reepjes en stop zodra je bij de stronk komt. Die kan weg.
- Verhit de olie in een braadpan en voeg de ui toe. Fruit de ui een paar minuten tot die zacht is geworden. Voeg de dadelstroop toe en roer even om.
- Doe de rode kool in de pan en schenk het flesje Liefmans erbij. Breng zachtjes aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat 50 minuten tot een uur pruttelen. Schep de rode kool elke 10 minuten goed om.
- Giet aan het einde van de kooktijd de rode kool af. Voeg de balsamico-crème toe en meng goed door de kool.
- Lekker met een gekookt aardappeltje en braadworst.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!