Als je iemand vraagt wat zijn lievelingssoep is, hoor je meestal tomatensoep of kippensoep. Uiensoep zit er niet bij. Terwijl die toch spotgoedkoop en erg lekker is.
Ik heb geen favoriete soep, ben niet zo’n soepeter en gruwel van gekookte ui, zoals in stamppot of in uiensoep. Maar daar is een goede oplossing voor: de soep zeven. Een recept voor soep met uien of zonder voor lotgenoten die ook de ui liever kwijt dan rijk zijn. En stiekem toch erg smakelijk, een hartig kopje soep als voorafje.
Nodig voor drie als voorgerecht:
400 gram geschilde uien, door de helft en dan in halve ringen, 1 liter bouillon – de mijne was van vegetarische bouillonblokjes, schep kerriepoeder, 2 eetlepels olie.
Bereiding uiensoep:
Verhit de olie in een pan en bak de uien een minuut of tien tot ze zacht zijn en een beetje bruin beginnen te worden. Schep er dan de kerriepoeder overheen en bak even mee. Schenk de bouillon erover en breng aan de kook. Laat een half uurtje trekken. Laat afkoelen en schep eventueel de oogjes eraf. Zeef de soep als je net als ik liever bouillon eet. Laat de uien erin als je dat lekkerder vindt.
Jammer dat je geen uiensoep lust. Het is zo lekker. Maar mocht je het ooit nog eens gaan proberen: in uiensoep zitten geen gekookte uien! Je smoort ze tot ze bijna uit elkaar vallen. Dan een goeie bouillon erbij. Gekookte uien: daar gruwel ik ook van. Brrr.