Quiche met spruitjes en roomkaas

Quiche met spruitjes en roomkaas

quiche met spruitjesDe spruitjes liggen weer in de winkels. Maak er een hartige taart mee! Deze quiche met spruitjes, spekjes en roomkaas is zowel warm als koud heerlijk.

Al een week lag er een zakje spruitjes in de koelkast. Ik ben er normaal gesproken gek op, maar deze keer wist ik even niet wat ik ermee moest maken. Het is eigenlijk nog te mooi weer voor deze wintergroente dus ik had er weinig trek ik. Tot ik bedacht dat het misschien lekker zou zijn als vulling van een hartige taart. In de koelkast lag nog een verpakking vers deeg van Tante Fanny uit de Foodybox van De Kroon op het Werk. Deeg maken is op zichzelf helemaal niet moeilijk, maar met een kant-en-klare verpakking ben je snel klaar. Het beviel goed!

Tips voor de quiche

Deze quiche heeft een vulling van spruitjes, spekjes en light roomkaas (ik had die van de Lidl maar alle merken zijn goed). Je roerbakt de spruitjes met kerrie. De normale kerrie was op hier, dus ik nam Hindoestaanse kerrie die meestal door de roti gaat. Ook lekker! Het deeg wordt eerst ‘blind’ gebakken zoals dat heet. Door met een steunvulling alvast het deeg wat af te bakken, blijft het na bereiding van steviger. Zeker taarten met vochtige vulling zorgen nog wel eens voor een zachte bodem. Mijn steunvulling bestaat uit een bus met gedroogde kidneybonen. Ooit eens een zak gekocht bij de supermarkt. Er is ook steunvulling te koop in de vorm van een soort glazen knikkers. Gebruik wat je handig vindt! Na het bakken gaan de bonen hier terug in hun bus en kunnen ze weer gebruikt worden bij iets anders.

Nodig voor 1 quiche

250 gram spruitjes – schoongemaakt, 1 eetlepel olie, halve eetlepel kerrie, 150 gram spekreepjes, 1 pak vers quiche- en taartdeeg (Tante Fanny), 3 tenen gepofte knoflook (zie dit recept), 175 gram naturel (light) roomkaas, 3 eieren, 1 springvorm van 21 cm doorsnede, bakpapier, steunvulling voor blind bakken

Bereiding quiche met spruitjes

  • Verwarm de Airfryer voor op 160 graden.
  • Bak de spekreepjes 8 minuten op 160 graden in de Airfryer. Ze zijn dan krokant geworden maar nog niet te hard. Maak de bak en het mandje schoon terwijl de spekjes afkoelen.
  • Rasp de spruitjes in de keukenmachine of snijd ze met een scherp mesje in dunne reepjes.
  • Was de spruitjes en laat ze goed uitlekken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote (hapjes)pan en roerbak de spruitjes erin tot de blaadjes wat zachter worden en de kleur helgroen is. Voeg het kerriepoeder toe en meng goed door de blaadjes heen. Laat afkoelen.
  • Zet de bodem van de springvorm op het bakpapier en klem de ring eromheen. Er zit nu bakpapier op de bodem van de vorm. Knip het overtollige bakpapier eraf.
  • Pak het deeg uit en zet de bakvorm in het midden erop. Knip of snijd een grotere cirkel uit het deeg, met een centimeter of 3 extra deeg dat buiten de vorm uitsteekt. Bewaar het bakpapier uit de verpakking waar het deeg omheen zat. Het weggesneden deeg heb je niet meer nodig.
  • Verdeel het deeg nu over de bakvorm. Kneed met je vingers een soort opstaande rand van enkele centimeters hoog aan de zijkanten. Dat wordt de rand van je quiche.
  • Leg het bakpapier van het deeg in de springvorm, bedek met steunvulling.
  • Verwarm de Airfryer voor op 180 graden. Bak de quicherand 10 minuten voor. Haal daarna uit de Airfryer, verwijder de steunvulling en het papier en bak het deeg nog 5 minuten in de Airfryer op 180 graden. Haal de quiche uit de Airfryer.
  • Verdeel de afgekoelde spruitjes over de bodem van de quiche. Maak er een mooie dikke laag van. Verdeel de spekjes erover. Knijp de tenen knoflook uit en verdeel plukjes van het zachte binnenste tussen de spekjes.
  • Meng in een kom de 3 eieren met de roomkaas. Met een staafmixer gaan de klontjes er mooi uit.
  • Verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
  • Schenk het ei-kaasmengsel over de quiche.
  • Zet de quiche in de mand. Bak hem 10 minuten op 180 graden, en verlaag dan de temperatuur naar 160. Bak hem nog 5-10 minuten. Steek na 5 minuten een satéprikker in de vulling. Als de prikker er kaal uitkomt, is de vulling goed gestold. De quiche is dan klaar.

Airfryer kookboekWist je dat ik het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer heb geschreven? Makkelijke gerechten uit de Airfryer. In het artikel ‘Over het Airfryer-kookboek’ lees je er meer over. Het is oa te koop bij Bol.com voor 16,85 euro ex verzendkosten.

Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

One thought on “Quiche met spruitjes en roomkaas

  1. Als je het deeg niet wil voorbakken bij het maken van een Quiche, dan kan je ook een laagje paneermeel op de bodem verdelen vooraleer de vulling in de vorm te doen. Ik doe dat al jaren en het gaat steeds prima.
    Jo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top