Pannenkoeken uit de (nieuwe) koekenpan

Pannenkoeken uit de (nieuwe) koekenpan

pannenkoekVan kookwinkel Kitchen & More kreeg ik een koekenpan opgestuurd om uit te proberen. Dat kwam goed uit. Al een week heb ik trek in pannenkoeken. Hoewel dat eigenlijk kindereten is, vind ik dat af en toe gewoon heel lekker. Vooral met spek! Een mooi klusje voor de nieuwe koekenpan.

In de doos die vorige week met de post kwam, zat een Sola-koekenpan van 24 centimeter doorsnede uit de Stonehenge-lijn. De antiaanbaklaag van die pannen is van hardsteen. Volgens de site van Kitchen & More is dat duurzamer dan reguliere antiaanbaklagen. Hardsteen zou ook beter voor het milieu zijn, Of dat echt zo is, weet ik niet. Mijn andere koekenpannen hebben of een normale antiaanbaklaag of een keramische. Wat het verschil is in het gebruik tussen de oude pannen en de nieuwe pan van Sola moet ik nog ontdekken. Hij ligt in elk geval prima in de hand en is qua gewicht ook robuust. Niet overdreven zwaar, maar ook niet zo licht als je bij goedkope pannen weleens hebt. koekenpan

Tijd voor pannenkoeken dus. Hier het recept voor 12 pannenkoeken, waarvan 4 spekpannenkoeken:

Beslag maken

Nodig: 12 plakjes ontbijtspek, 400 gram bloem, 900 ml (lactosevrije) melk, 4 eieren, roomboter

Normaal neem ik gewone patentbloem voor pannenkoeken, maar deze keer had ik een pak van Koopmans meegebracht uit de supermarkt. Kant-en-klare mixen bevatten vaak allerlei hulpstoffen en suiker, maar de meergranenmix is niet alleen biologisch; hij bevat alleen tarwebloem, boekweitmeel, maismeel, havermeel en zout. Leek me een lekkere mix.

Bak eerst de plakjes spek in de droge koekenpan uit. Bak ze niet helemaal hard en krokant, maar tot ze een kleurtje hebben. De twaalf plakjes passen niet allemaal tegelijk in de koekenpan, dus bak in meerdere etappes. Leg de plakjes na het bakken op een stuk keukenpapier.

Dan maak je het beslag. Daarvoor gebruik ik een mixer. Doe de bloem in een kom en schenk er ongeveer de helft van de melk bij. Mix dit goed door elkaar tot je geen klontjes meer ziet in het beslag.
Voeg dan een voor een de eieren toe en de rest van de melk. Mix goed door tot je een dun beslag hebt zonder klontjes.

Bakken in de koekenpan

 

  • De eerste pannenkoek bak je in het vet uit het ontbijtspek. Zet de pan op hoog vuur tot hij goed heet is. Haal de pan dan van het vuur, schep er een soeplepel beslag in en wentel de pan zodat het beslag over de hele bodem egaal uitvloeit. Zet de pan terug op het fornuis en zet het vuur halfhoog.
  • Leg nu meteen drie plakjes ontbijtspek naast elkaar op de pannenkoek en druk met een vork goed aan.
  • Bak de pannenkoek tot het beslag aan de bovenkant gestold is en draai de pannenkoek dan om. Ik gebruikt een schuimspaan daarvoor. Bak de andere kant ook gaar en laat de pannenkoek op een bord glijden.
  • Voordat je de volgende pannenkoek bakt, laat je een klontje roomboter in de pan glijden en wacht je tot dat gesmolten is. Verdeel de gesmolten boter goed over de bodem van de pan.
  • Bak de tweede pannenkoek. Na de vierde spekpannenkoek schakel je over op normale pannenkoeken. Die bak je op de beschreven manier, alleen laat je het spek dan natuurlijk weg.

De koekenpan ‘hield’ zich goed. De pannenkoek kwam mooi los van de bodem en bleef niet aanbakken. De pan liet zich met een doekje ook goed schoonmaken.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top