Soms heb je zin in wat makkelijks. De meeste echt simpele gerechten zijn niet erg bijzonder. De aardappels die we dit weekend hebben gegeten waren smaakvol. Met erwtjes vormden ze een eenpansgerecht dat uitstekend paste bij de spareribs uit de oven. Ik voegde zo min mogelijk olie toe, en omdat de spareribs ook flink wat vet hadden verloren in de oven, was het een ‘mager’ gerecht. Althans.. dat maak ik mezelf wijs.
Dit gerecht is geïnspireerd op een recept uit het boek India – kookboek dat ik laatst heb gewonnen, Een anderhalve kilo zware pil voor de echte liefhebbers, zoals ik. Weinig plaatjes maar wel honderden recepten, veel ervan heel simpel te maken. Mijn kersverse man houdt niet erg van pikant, dus in plaats van verse pepers heb ik chilivlokken gebruikt uit de Turkse winkel (pul biber). Houd je wel van pittig eten, vervang de vlokken dan door 1 of meer verse pepers, zonder zaadjes en in kleine stukjes gesneden. Zonder peper een gerecht voor het hele gezin.
Nodig voor 2 volwassenen
400 gram vastkokende aardappels, 2 eetlepels olie of ghee, 1 eetlepel geel mosterdzaad, 1 eetlepel komijnzaad, 1 eetlepel kurkuma, 1 eetlepel chilivlokken, 250 gram (diepvries)erwtjes, peper en zout
Bereiding aardappels
- Schil de aardappels, halveer de grote. Zet ze op in een pan met koud water en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken, giet af en laat afkoelen. Snijd de afgekoelde aardappels in blokjes.
- Kook de erwtjes 5 minuten in een pan met water en giet ze af. Zet apart.
- Verhit de olie of ghee in een pan met dikke bodem. Voeg het komijnzaad en het mosterdzaad toe. Bak tot deze beginnen te ploffen. Voeg dan de aardappels, de kurkuma en de chilivlokken (of pepers) toe.
- Bak 15-20 minuten tot de aardappels gaar zijn. Voeg dan de erwtjes toe en warm alles goed door.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Dit gerecht is ook lekker met uitgebakken spekjes of plakjes chorizo. Je kunt ook uitjes mee laten bakken en aan het einde wat knoflook toevoegen. Speel een beetje met je lievelingsingrediënten.
Kan ik het gele mosterdzaad vervangen door een beetje mosterd?
Hoi Lisa, het valt te proberen maar het effect is heel anders. Mosterdzaad smaakt namelijk niet hetzelfde als mosterd zelf. Mosterdzaad is te koop bij goed gesorteerde supermarkten, bij toko’s en Turkse of Marokkaanse supermarkten. Succes!