Tien jaar geleden woonde ik in Rotterdam en haalde ik vaak eten af. Vaak Surinaams, roti of moksi meti met extra spek en Surinaamse nasi. Hier in Tilburg halen we eigenlijk nooit eten bij een afhaal. Er zitten overal wel shoarmazaken maar het aantal Surinaamse zaken is op twee vingers te tellen. Daarom komt de roti al een tijdje uit eigen keuken. Goed bevonden door mij, mijn lief en collega’s en nu ook voor jullie binnen handbereik.
Voor roti is één ding wel essentieel en dat kan lastig zijn als je in een kleine stad of een dorp woont. Namelijk de pannenkoek. Dat moet een echte zogeheten rotiplaat zijn, niet een tortilla of een andere wrap uit de supermarkt. In een rotiplaat zit een vulling van gele erwten en die draagt wel bij aan de smaakbeleving. De rotiplaten koop je in de supermarkt, ze liggen opgevouwen in de vriezer en kosten ongeveer 1 euro per stuk. Heb je geen toko in de buurt, dan kun je wel een wrap gebruiken maar helemaal hetzelfde is het niet.
Maggi
Het andere essentiële is geen probleem voor wie dan ook, hooguit een principieel issue. Namelijk Maggiblokjes. Wat ik begreep uit de kookserie van Ramon Beuk over Suriname draait de klassieke Surinaamse keuken daarop. Ik gebruik ze alleen voor roti, dan kun je wel even vooruit met het retro rood met gele bakje. Tegenstander van Maggiblokjes? Dan wordt het toch stamppot ben ik bang.
Tot slot heb je Hindoestaanse kerrie massala nodig. Die ligt tegenwoordig bij de Jumbo, net als kousenband. Vast ook wel te vinden in andere supers.
Nodig voor 3:
3 rotiplaten, 2 eetlepels zonnebloemolie, 8 kipdijbeenfilets in hapklare stukjes, 1 gesnipperde ui, 2 grote tenen knoflook of 3 kleine – geraspt of geperst, 8 kleine aardappels of 4 middelgrote – geschild en in hapklare stukjes, 2/3 Maggiblokjes, 1 blikje tomatenpuree, Nandan kerrie massala, flinke handvol kousenband of sperzieboontjes, afgehaald en in stukken van 3 centimeter, water.
Bereiding:
Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui tot die zicht wordt en begint te kleuren. Doe een eetlepel kerrie in de pan en meng goed. Voeg de kip en de knoflook toe. Bak de kip een minuut of vijf tot het ergste roze eraf is. Voeg de aardappels en de tomatenpuree toe. Meng goed. Schenk water in de pan tot de aardappel en de kip bijna onder staan en doe de Maggiblokjes erbij. Doe er een eetlepel kerrie bij. Breng aan de kook en laat 75 minuten sudderen met de deksel op de pan. Proef of de kerriesmaak aanwezig genoeg is. Als de smaak te flauw is, voeg je extra kerrie toe en desnoods een extra blokje Maggi. De smaak moet erg hartig zijn. Voeg de kousenband of de boontjes toe en laat nog een kwartier koken. De roti-vulling is nu klaar.
Warm de rotiplaten op in de magnetron, leg ze op je bord en schep er de vulling over. Je kunt ook een gekookt ei per persoon toevoegen, bak die dan vlak voor het eten even in olie voor een krokant korstje.