Knolselderijsoep is een echt wintergerecht. Stevig en hartig en door de wortel goed in balans. Een gezond gerecht om als tussendoortje te eten of als voorgerecht op te dienen.
Bij het wekelijkse groentepakket zat deze keer een selderijknol, ook wel bekend als knolselderij. Een groente die ik uit mezelf niet zo snel zal koken. De aardse smaak, die je misschien kent van sellerysalade, is het niet helemaal voor mij. Ik heb er al een paar recepten mee gemaakt, maar die smaak blijft overheersen. Bij deze knolselderijsoep is dat niet zo. Mijn lief raadde wat het voor soep was en dacht eerst aan wortel, vanwege de kleur, daarna aan pompoen, vanwege de structuur, en toen aan aardappel. Een prima soepje waarmee je meteen een flinke portie groenten binnenkrijgt.
Nodig voor 4 personen
2 kleine of 1 grote sjalot – gesnipperd, 1 flinke winterwortel – geschild en in plakjes van 1 cm dik, 1 selderijknol – geschild en in blokjes van max 2 bij 2 cm, 2 kippenbouillonblokjes, 2 blaadjes laurier, 1 liter kokend water, 2 eetlepels zonnebloemolie
Knolselderijsoep maken
- Verhit de olie in een grote pan. Fruit de sjalotjes een minuut of drie tot ze zacht zijn.
- Voeg de wortel toe en bak even mee.
- Voeg de selderijknol toe.
- Verkruimel de bouillonblokjes over de selderij.
- Giet er 1 liter kokend water op.
- Breng de inhoud van de pan aan de kook.
- Kook ongeveer 20 minuten tot de selderij zacht is.
- Haal de pan van het vuur en laat de soep even afkoelen.
- Pureer de soep met een staafmixer. Dat duurt vrij lang, maar uiteindelijk krijg je een mooie zachte massa. Maal er voor het eten wat peper overheen. De soep is vrij hartig van zichzelf dus proef eerst en voeg dan eventueel pas zout toe als je dat nodig vindt.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Je kunt er een appel bij doen. Is lekker
Een heerlijke pittige soep. De smaak van de knolselderij wordt wat zachter door de wortel.