Wat krijg je voor gerecht als je een kant-en-klaar pakje met boemboe voor nasi gebruikt? Lijkt het sprekend op die van de Chinees, smaakt het lekkerder dan ‘naturel’ of is het zonde van het geld?
Zo af en toe maak ik nasi, van witte rijst die wordt opgebakken met onder meer prei en ham. Het is lekker, maar smaakt nooit zo als bij de Chinees. Dat komt natuurlijk doordat ik geen zakjes en pakjes gebruik en al helemaal geen smaakversterker zoals ve-tsin. Nu zag ik in de supermarkt kant-en-klare boemboes liggen voor allerlei oosterse gerechten. Omdat je soms buiten de gebaande paden moet treden, besloot ik een verpakking te kopen voor nasi goreng en trouw de instructies te volgen.
Het werd een zakje van de firma Toko Lien. Dat zijn transparante plastic zakjes met opdruk en een kaartje. Erin zit een boemboe, oftewel een kruiden- en specerijenmix. De boemboes zijn er voor allerlei gerechten, waaronder nasi goreng. Een zakje van 100 gram kost 85 cent bij Jumbo en is bedoeld voor vier personen.
Smaakversterker
Op de site van de fabrikant staat: “Kruidenmixen van Toko Lien munten uit door de uitgebalanceerde samenstelling qua smaak en aromatische karakter, gebaseerd op jarenlange ervaring en aloude Indonesische recepten.” Dat klinkt veelbelovend, maar betekent niet dat het alleen maar verse ingrediënten bevat. Zo staat smaakversterker heel hoog op de lijst met bestanddelen.
Gebruiksaanwijzing voor nasi goreng
Volgens de gebruiksaanwijzing had ik 500 gram gekookte witte rijst nodig, 250 gram kip of varkensvlees, 1 ui en 1 prei. Om te garneren beval de verpakking ei en ham aan, twee zaken die ik normaal door de nasi doe. Het is de bedoeling een ui te snipperen, die te fruiten in de olie, de fijngesneden kip erdoor te mengen, de boemboe erbij te doen en tot slot de rijst en de prei erdoor te mengen. De boel opbakken, dan heb je het wel ongeveer qua recept en bereiding.
Aan de slag met nasi goreng
Zo gezegd, zo gedaan. Eerst 300 gram witte rijst gekookt (een portie voor vier personen), wat eindigde als ongeveer 500 gram gekookte Toverrijst. Ui en prei gesnipperd en kipfilet fijngesneden. Olie in de hapjespan, ui erbij, dan de kip, de boemboe en de rijst en prei. De boemboe liet zich gemakkelijk uit de verpakking knijpen, maar in de pan liet het zich lastig verdelen. Het bleven vrij lang brokjes boemboe in plaats van een smeuïge pasta. Pas toen de boemboe wat warmer werd, kon ik alles mooi verspreiden.
Na het toevoegen van de boemboe en de rijst kreeg de inhoud van de pan een bruinig kleurtje. Dat past wel bij de nasi. Het ruikt lekker, een beetje hartig.
En, hoe smaakte de nasi?
Mijn man en ik gingen eten. We hadden speklapjes uit de Airfryer en ik had gebakken uitjes en ongezouten pinda’s voor bij de nasi. Hij vond het lekker, ik niet zo erg. De nasi smaakt vooral naar smaakversterker. Dat laat een beetje tintelend gevoel in de mond achter na het eten. Ik kon er geen specerijen in ontdekken. De nasi was wel te eten, maar ik ga het geen tweede keer maken. Mijn man is van huis uit meer gewend aan eten dat uit pakjes en zakjes komt, die vond het lekker.
Heerlijk verbrande speklappen.