Vegetarische balletjes met een bite: zo kun je falafel beschrijven. Niet uit de friteuse maar uit de Airfryer: dat scheelt een stuk in het vetgehalte.
Een van de lekkerste falafels die ik ooit heb gegeten, was in Parijs. Lekker knapperige balletjes op een broodje, met allerlei rauwkost erbij. Heerlijk! En nog vegetarisch ook. Maar thuis zelf falafel maken, ging me wat te ver. Jarenlang vond ik kikkererwten een beetje eng. Van die bleke kogels, dat kon niet lekker zijn. Dat je er falafel van maakt, wist ik toen niet. Nooit te oud om te leren! Vorig jaar kocht ik een kookboek waarin allerlei overheerlijke recepten uit het Midden-Oosten staan: Honey & Co.
Erin las ik over allerlei recepten, van manieren om komkommer en bietjes in te maken in het zuur tot aan verschillende recepten voor falafel. Tijdens het lezen klonk het allemaal zo lekker en zo simpel. Ik kocht een zak gedroogde kikkererwten, weekte die een dag en probeerde het recept. En wat denk je? Het viel reuze mee. Althans: als je een keukenmachine hebt om de kikkererwten te malen. Wat peterselie en specerijen erbij, en dan balletjes maken van de massa.
Normaal gesproken wordt falafel gefrituurd, maar na een korte test vanmiddag ontdekt ik dat het ook prima kan in de Airfryer. De balletjes worden net iets minder krokant dan uit het vet, maar ze zijn een stuk gezonder. Dit recept is niet uit het genoemde kookboek, het is mijn eigen variatie op de welbekende falafel.
Meer recepten lees je in mijn boek Makkelijke gerechten uit de Airfryer. Het is te koop via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Nodig voor 3 personen
250 gedroogde kikkererwten, bosje bladpeterselie, 2-3 eetlepels olijfolie, 1 kleine rode ui – gesnipperd, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel zout, 1 theelepel knoflookpoeder, halve theelepel kaneel
Bereiding falafel uit de Airfryer
- Begin een dag van tevoren. Doe de kikkererwten in een kom en schenk die vol met water. De kikkererwten zullen opzwellen en het water absorberen. Laat 24 uur staan, en giet het water dan af.
- Doe de kikkererwten in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg zodra de grootste stukken vermalen zijn de ui, peterselie, olie, zout en specerijen toe.
- Maal tot de falafel de structuur heeft van de foto hiernaast. Proef of het mengsel voldoende smaak heeft: falafel is snel te flauw.
- Vorm met de hand bolletjes van de falafel, iets kleiner dan bitterballen. Knijp daarbij goed, ze vallen snel uit elkaar.
- Verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
- Leg de balletjes voorzichtig in het mandje. In de XL passen er wel 12 tegelijk. Spray er eventueel wat olijfolie over.
- Bak de falafel 5 minuten op 180 graden. Schud de balletjes voorzichtig los in het mandje. Let op dat ze niet moeten breken.
- Verhoog de temperatuur naar 190 graden. Bak ze nog eens 5 minuten (dus 10 minuten in totaal met halverwege een hogere temperatuur).
- Serveer meteen!
Falafel eten
Falafel eet je op een groot broodje, bijvoorbeeld een pitabroodjes. Je serveert het met yoghurt-knoflooksaus (wat Griekse yoghurt mengen met 1 teen geperste knoflook), ijsbergsla in reepjes, komkommmerstukjes en wat je allemaal maar lekker vindt, zoals radijs of geraspte biet. Roer wat tahin los met water en een scheutje citroensap voor de Midden-Oosterste ‘touch’ in de vorm van tahinsaus.
Lees ook
1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Er staat “Proef of het mengsel voldoende smaak heeft: falafel is snel te flauw” maar op dat moment is het mengsel nog rauw en rauwe kikkererwt is giftig, ,bevat lectine.
Ik doe er zelf ook rauwe eieren door en korianderpoeder. Het mengsel zonder de eieren kun je invriezen voor een volgende keer zo zun je extra veel malen en dan hoef je alleen een eitje of twee er door te mengen voor het bakken.