Chinees… oh nee Aziatisch

Chinees… oh nee Aziatisch

Bijna elke keer als ik mijn lief vraag wat hij wil eten, is het enthousiaste antwoord: Chinees. Zelf kom ik al jaren niet meer in Nederlands-Chinese restaurants. Ik kan niet goed tegen ve-tsin. Laatst maakte ik een (aangepast) recept van Yotam Ottolenghi uit zijn boek Plenty. Vanavond weer. Een roerbakgerecht voor 2 personen met udon noedels. Die komen uit de toko. Best prijzig trouwens, met gewone mie lukt het vast ook nog wel. Yotam gebruikt tahu, maar ik doe zelf liever vlees (biefstuk) of kip. Je hebt best veel nodig, ik heb zelf alle specerijen wel in huis maar als je bijvoorbeeld geen 2 soorten sojasaus wilt gebruiken, is de normale uit de supermarkt ook goed.

Nodig:

twee eetlepels olie, gesnipperde ui, 2 stukjes vlees of een grote kipfilet, twee flinke handen sperzieboontjes (afgehaald en 7 minuten in kokend water gekookt, grote bonen door de helft gesneden), een paksoi of zak andijvie – gewassen en in stukken, per persoon 100 gram droge mie/noedels die je kookt volgens de aanwijzingen op de verpakking en dan koud afspoelt en laat uitlekken, 1,5 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar), 1 theelepel gemalen komijnzaad (jinten), 2 theelepels sambal, 2 theelepels donkere sojasaus, 2 theelepels lichte sojasaus, 1 eetlepel water, eventueel wat taugé, eventueel gebakken uitjes (die voor over de rijs).

Bereiding:

Verhit een wok met de olie erin. Fruit de ui tot hij wat zachter wordt. Doe het vlees of de kip erbij en bak die aan tot het rauwe eraf is. Voeg de boontjes toe. Doe de harde delen van de paksoi erbij en bak die tot ze zachter worden, daarna doe je pas de groene delen erbij. Voeg de noedels toe en warm alles goed door op hoog vuur.

Doe alle specerijen, de sambal, de sojasauzen en het water erdoor en meng alles goed. Als je taugé gebruikt, meng die er dan goed doorheen. Laat nog even goed doorwarmen. Schep op borden en doe de uitjes erover.

Heel erg lekker, zelfs voor de mensen die niet warm worden van de gedachte naar een Chinees te gaan..

 

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top