Coleslaw is een echt zomers gerecht. Maak het voor bij het avondeten op warme dagen of als bijgerecht bij de BBQ.
Tijdens het schrijven van dir recept is het in mijn werkkamer 30 graden en dan is het pas vroeg in de ochtend. Hebt u tijdens warme zomerdagen ook zo weinig fut om lang in de keuken te staan? Ik wel in elk geval. We houden het hier dus simpel met maaltijden van gegrilde vis, vlees of kip met salade erbij. Na een paar dagen vol sla en komkommer is het tijd voor iets substantiëlers, namelijk een koolsla, of coleslaw zoals het ook wel bekendstaat. Bekend als bijgerecht bij de barbecue. In Amerika zijn er honderden recepten voor, van mierzoete tot aan coleslaws met pittige dressing vol pikante mosterd. Ik houd meer van een milde variant. De basis van coleslaw is kool, meestal een mengsel van witte en rode kool. Hier gebruik ik witte kool, wortel en rode ui. Dat levert een vrij neutrale salade op, die iedereen graag opschept. Houdt u van wat scherper? Voeg dan een flinke eetlepel mosterd toe of een extra rode ui. Zoetekauwen kunnen suiker of zoetstof toevoegen. Het hoge gehalte aan vezels maakt deze salade net wat meer vullend dan een bordje groene sla. In de koelkast een paar dagen houdbaar.
Nodig voor 2-3 personen
Halve witte kool, 1 winterpeen – geschild, 1 rode ui, 3 eetlepels zure room, 3 eetlepels Zaanse mayonaise, ½ theelepel selderijzaad, ½ theelepel zout, flink wat versgemalen peper, 1 eetlepel wittewijnazijn
Bereiding coleslaw
Maak de kool schoon. Rasp de kool, peen en rode ui. Dat gaat het gemakkelijkst in de keukenmachine. Doe alle groenten in een kom. Meng in een bakje de zure room met de mayonaise, selderijzaad, zout, peper en wittewijnazijn. Proef of u het sausje lekker vindt. Is het te zuur naar uw smaak? Voeg dan wat kristalsuiker toe. Meng de saus door de groenten. Bewaar de coleslaw in de koelkast, de smaken kunnen goed intrekken. De tweede dag zelfs nog lekkerder.