De Hollandse keuken en ik, het klikt niet. Ieder ander draait een bal gehakt met wat peper en zout en die is heerlijk. De mijne is altijd smakeloos en vaak droog. Dit recept komt uit de Turkse keuken en is wel lekker en sappig. Je kunt er de traditionele langwerpige gehaktstaven van maken, maar (platte) gehaktballen zijn ook prima. Ze gaan niet in de braadpan, maar in de Airfryer.
Neem lekker gehakt van de slager. Als je houdt van lamsvlees, dan neem je dat. Anders ongekruid half-om-half. Half-om-half bestaat uit varkensvlees en rundvlees. Rund is magerder dan varken, dus 100 procent rundvlees is voor deze ballen niet geschikt. De magere varianten kun je het best laten liggen, die worden per definitie droog na bereiding. Helaas is het niet zoals in Frankrijk, waar je kunt kiezen uit verschillende vetpercentages.
Peterselie: welke nemen?
Dan nog wat over peterselie. In de supermarkt is de ‘normale’ peterselie altijd de sierlijke gekrulde variant. Die je kent als decoratie op het bord bij een restaurant dat 15 jaar achterloopt. Niks mis met gekrulde blaadjes, alleen hebben ze weinig smaak. Voor dit soort gerechten heb je altijd platte peterselie nodig. Die heet ook wel bladpeterselie. Die is donkerder van kleur en lijkt wat op koriander. In de supermarkt is platte peterselie vaak te koop in plastic bakjes met 20 gram erin voor ongeveer 1,30 euro. Bij de buitenlandse supermarkt kost het bijna niks en krijg je een enorme bos. Let daar wel op de versheid: de blaadjes worden snel dor.
Nodig voor 4 flinke gehaktballen
500 gram gehakt, 1 ei, 1 gesnipperde ui, 2 eetlepels pul biber (gedroogde pepervlokken, uit de Turkse winkel. Neem anders 1 eetlepel chiliflakes), 3 tenen geraspte of geperste knoflook, 1 theelepel zout, 20 gram platte peterselie, steeltjes eraf en de blaadjes fijngesneden, peper uit de molen.
Bereiding in de airfryer
Meng alles goed met de hand in een kom. Het gehakt zal eerst nat en glibberig zijn, maar na een tijd kneden wordt de textuur droger en prettiger om mee te werken. Verdeel het gehakt in 4 gelijke stukken en vorm er gehaktballen van. Zet die een half uur weg om ‘op te stijven’. Bereid de gehaktballen gehakt in de Airfryer (7 minuten op 200 graden en dan 5 op 160 graden). Ze zijn gaar als het vocht dat eruit loopt helder is en de kerntemperatuur minimaal 70 graden is. Dat meet je met een speciale keukenthermometer. Niet door en handig om te bepalen of vlees gaar is.
Lekker erbij is yoghurtsaus. Meng 500 ml Turkse yoghurt met 15 gram fijngesneden dille, 1 teen geperste knoflook en 1 geraspte komkommer. Knijp het vocht uit de komkommer door de rasp in een schone theedoek te doen en die boven de gootsteen flink uit te knijpen. Breng de saus op smaak met peper en zout.
Lees ook
1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente
Airfryer kookboek
Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!