Serveer aardappelpuree eens feestelijk als een taartje. Het krokante jasje van bladerdeeg en de zacht smeltende kaas maken er een succesgerecht uit de Airfryer van.
In een buitenlands kooktijdschrift stond een intrigerend recept van een soort aardappelkoek, geserveerd als een tompoes: dus tussen twee lagen bladerdeeg. Dit bracht me op het idee om gewone doordeweekse aardappelpuree op te leuken en er een soort taartje van te maken.
Dit recept is gemaakt in een Airfryer XL van Philips. In het mandje past precies een springvorm van 18 centimeter. Ik haalde die bij Albert Heijn, voor een euro of 6. Verder heb je bakpapier nodig en vulling om blind te bakken. Een zak gedroogde bonen werkt daar goed voor. Deze kun je daarna (uiteraard) niet meer eten, dus gebruik ze alleen om mee te bakken.
Nodig voor 1 taartje met aardappelpuree (ongeveer 4 personen)
• 4 grote kruimige aardappels
• 3 eetlepels olijfolie
• Peper en zout
• Bladpeterselie (gehakt, ik gebruik een strooibus uit de diepvries)
• 1 eetlepel kerriepoeder
• 2 bouillonblokjes
• 7 plakjes bladerdeeg, ontdooid
• Lekkere smeuïge kaas, zoals The Jersey Heroes mild & romig (AH)
Bereiding
• Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Was ze, zet ze onder water en breng het water met de bouillonblokjes aan de kook.
• Laat 20 minuten koken en prik dan in de grootste aardappel om te kijken of hij gaar is. Als de aardappel zacht aanvoelt, is dat zo.
• Giet wat kookwater in een mok en giet de aardappels af.
• Pureer de aardappels (niet met de mixer!) met de olijfolie en wat kookwater. De puree moet vrij stijf zijn.
• Breng op smaak met peper en zout, kerrie en peterselie en laat afkoelen. Dit kun je ook eerder doen, of een restje aardappelpuree gebruiken van de vorige dag.
Bodem bakken
• Verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
• Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
• Gebruik 2 plakjes bladerdeeg om de bodem te bedekken. Ik leg daarvoor 1 plakje in het midden, scheur de tweede in stukjes en leg die op de lege plekken. Met vochtige vingers druk je dan alles goed aan en maak je er één egale laag van.
• Leg op het bladerdeeg bakpapier en giet er de bonen op tot een laag van enkele centimeters. Knip uitstekend bakpapier af anders kan dat in brand vliegen tegen het hitte-element.
• Bak de bodem 13 minuten. Haal dan het papier en de bonen eraf en kijk of de bodem al ‘droog is’. Zo niet, bak dan nog enkele minuten zonder bakpapier en bonen.
• Laat afkoelen.
Bekleden
• Snijd nu 4 plakjes bladerdeeg in elk 2 rechthoeken. Bekleed de zijkant van de springvorm hiermee. Begin met een smal reepje op de bodem, dan naar boven toe en laat het restant overhangen. Met alle helften kun je bijna de hele vorm bekleden.
• Verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
• Bedek de bodem met een laagje kaas (naar smaak).
• Schep de aardappelpuree op de bodem en druk goed aan met je handen. Maak er een laag van een centimeter of 5-6 van. Bedek opnieuw met wat plakjes kaas.
• Leg het laatste plakje bladerdeeg op de bovenkant en vouw alle flapjes bladerdeeg naar het midden. Plak alles aan elkaar met vochtige vingers en strijk alles glad.
• Maak met een scherp mes een kruisvormige inkeping in het bladerdeeg.
• Bak de taart daarna ongeveer 15 minuten tot het bladerdeeg een mooie kleur heeft (mag donkerder zijn dan op de foto). Is de taart te bleek, doe er dan een paar minuten extra bij.
• Haal uit de Airfryer, verwijder de springvorm en snijd voorzichtig met een broodmes in punten.
• Serveer als bijgerecht, bijvoorbeeld bij zalm met erwtjes.
Tip: als de taart niet in één keer opgaat, kun je hem naderhand nog opwarmen op 150 graden, ook 15 minuten ongeveer als hij uit de koelkast komt.
Lees ook
1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Ik denk dat je kruimige aardappels bedoelt.
Je hebt gelijk, het is al aangepast!