Een krokant velletje vol met rokerige barbecuesmaak, mals vlees met een ‘zinggggg’ van verse citroen. Dit recept voor kippenbouten heb ik een tijdje terug ontdekt en nu deel ik het met jou.
Uit de hele wereld sprokkel ik recepten, van websites, uit boeken en uit buitenlandse tijdschriften. Deze verzamel ik in een digitaal schrift, een foto-app waar alles in mapjes zit geordend. Af en toe probeer ik iets uit of doe ik inspiratie op. Bijvoorbeeld laatst, toen ik kip ging grillen in de Airfryer. Hij was zo lekker gelukt dat ik met wat kleine wijzigingen hetzelfde recept heb uit geprobeerd, maar nu met kippenbouten. Reken 1 kippenbout per persoon. Gerookte-paprikapoeder is te koop bij goed gesorteerde supermarkten (kijk bij de kruiden en specerijen) en bij Turkse en Marokkaanse supermarkten.
Nodig voor 2 personen
2 scharrelkippenbouten (of biologische), 1 theelepel zout, 1 theelepel gedroogde dragon, 1 theelepel gerookte-paprikapoeder (of normale als je dit niet hebt), halve theelepel gemalen zwarte peper, 1 eetlepel olijfolie, 1 biologische citroen
Bereiding kippenbouten
- Meng zout, dragon, paparikapoeder, peper en olijfolie in een kommetje en laat de smaken even intrekken.
- Was de kippenbouten onder de koude kraan en dep ze droog. Verwijder uiteraard eventuele bloederige stukjes of rare velletjes.
- Was de citroen en snijd hem in dunne plakjes.
- Nu komt een stukje handigheid om de hoek kijken. Trek het vel van de kippenbouten voorzichtig los van het vlees, zodat je er met je vingers onder kunt komen. Verdeel dan voorzichtig telkens wat van het specerijenmengsel onder de huid van de kip.
- Stop er dan voorzichtig wat plakjes citroen onder, bijvoorbeeld 2 over de bovenkant en 1 in de poot.
- Verwarm de Airfryer XL voor op 200 graden.
- Bak de kip ongeveer 12-15 minuten op 200 graden, verlaag dan de temperatuur naar 160 en bak nog ongeveer 5 minuten. Let op: er komt veel rook uit de Airfryer, zet hem dus buiten of onder een goede afzuigkap.
- Eet smakelijk! De citroen eet je trouwens niet op, die kun je tijdens het aansnijden van de poten verwijderen.
Lees ook
1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente
Airfryer kookboek
Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Hoi, heb met belangstelling en plezier bovenstaande gelezen en heb helaas toch één kleine aanmerking, olijfolie wordt bijna altijd aangeprezen als ware het ’n wonder olie, zelden hebben mensen het over alle schandalen van derzelve product. Zou haast zeggen zoek eens iets over dat gegeven op internet. Goede olijfolie is bepaald niet goedkoop en ’n Duits tv-programma heeft eens onderzocht of je voor de prijzen zoals je deze ziet in supermarkten wel goede olijfolie te produceren is, nou niet dus. Bijna alles !! wat verkocht wordt werd als ‘bocht’ geclassificeerd.
Ook zéér belangrijk: olijfolie mag je niet verhitten boven 160 * C.