In elk seizoen is het lekker: malse saté met kruidige pindasaus. Marineer je vlees zelf en bereid de saus terwijl de marinade intrekt. De satéspiesjes maak je in de Airfryer snel klaar.
Als kind hadden we geluk: mijn vader kookte af en toe en maakte soms zelf sateetjes met pindasaus erbij. Dat was altijd smullen! Ook bij een zelf gesneden frietje was de saus heerlijk. Daarmee ben ik eigenlijk verpest voor kant-en-klare pindasauzen of aanmaakzakjes. Ik vind ze te zoet en te weinig naar pinda smaken. Kijk maar eens op de verpakking. Meestal zit er maar rond de 30 procent pinda’s in en vooral veel suiker. En dat terwijl zelf maken echt niet moeilijk is. Je hebt wel goede pindakaas nodig, waar voornamelijk nootjes in zitten en weinig toevoegingen. Gelukkig staat dat altijd aangegeven op de verpakking. Minder dan 85 procent pinda’s levert saus op die eigenlijk te zoet en te olieachtig wordt. Voor de saté gebruiken we kippendijen, die zijn malser dan kipfilet. Varkenshaas of hamlap is ook goed!
Nodig voor de saté
Kipdijbeenfilet (2 per persoon)
Marinade
1 eetlepel zonnebloemolie, 1 eetlepel ketjap manis, 1 theelepel korianderpoeder, 1 teen knoflook – geperst
Nodig voor de saus
1 ui – gesnipperd, 2 eetlepels zonnebloemolie, 6 eetlepels pindakaas, 2 eetlepels sambal oelek, 1 teentje knoflook (geperst), 3 eetlepels ketjap manis, snufje bruine suiker, 1 eetlepel citroen- of limoensap, 1 theelepel korianderpoeder, halve theelepel laos (galangawortel), kokend water
Bereiding saté
- Meng alle ingrediënten voor de marinade in een bakje.
- Snijd de kip in stukken en meng met de marinade.
- Laat minimaal 4 uur intrekken in de koelkast.
- Dan maak je de saus. Fruit de ui in een pannetje en in de olie en bak de knoflook mee.
- Voeg de pindakaas en sambal toe en meng alles goed met een lepel of spatel.
- Laat even pruttelen. Voeg dan beetje bij beetje kokend water toe.
- Het sausje gaat borrelen, soms spetteren en wordt meteen heel dik.
- Roer goed en blijf zo veel water toevoegen tot de saus de dikte heeft die je lekker vindt.
- Als de saus te dun is, doe je er wat extra pindakaas bij.
- Als de saus later te dik wordt, doe je er nog wat water bij.
- Laat de saus een paar minuten zachtjes pruttelen.
- Roer er de ketjap, suiker, limoensap en specerijen door.
- De saus is klaar.
- Rijg de kip voor de saté aan stokjes als je dat wilt. Ik vind dat meestal niet nodig.
- Verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
- Bak de kip 10 minuten op 180 graden. Serveer met de saus!
Lees ook
1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente
Kookboek voor de Airfryer
Ben je op zoek naar een papieren boekje met lekkere recepten voor de Airfryer, die toch niet te moeilijk zijn? Er is maar 1 boek op de Nederlandse markt, en dat heb ik geschreven! Makkelijke gerechten uit de Airfryer is te koop bij onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Hoe D66 de macht probeert te grijpen!
– Informateur D66 lekt opzettelijk informatie uit de geheime overleggen.
– D66 heeft het hoogste woord over Rutte
– plotseling heeft de D66 informateur Corona!
– met de geheime info onder de arm stormt ze naar buiten (mapje is te duur)
– ook de D66 informateur die de info heeft gelekt zegt niet te weten wie de gewraakte opmerking heeft gemaakt en kan zich dit helemaal niet herinneren.
– Rutte ook niet
– Toch wordt Rutte gekielhaald
– D66 is echter de schuldige aan het debacle!
– Als Rutte zich terugtrekt grijpt die tante van D66 de macht!
Gaat dit recept gewoon in het open mandje? Maakt dat niet uit met de marinade? En kan je er eventueel groente bij in of op leggen?
Ik zou het recept wel even aanpassen want niet iedereen leest de commentaren
hallo bestaat er ook een AIRFRAYER boek van de molino healt frayer van tv welk menu voor welk voedsel en moet ik kroketten bakken in het ronddraaiend korfje er is weinig over te vinden groetjes uit BELGIE
Hallo Marleen, mij is geen boekje bekend speciaal voor de Molino-airfryer. In principe maakt het ook niet uit welk merk je hebt, al zal de precieze bereidingstijd wel afhangen van het vermogen bijvoorbeeld. Het beste kun je gewoon dingen uitproberen. Groeten en succes! Saskia
Is 2 eetlepels sambal oelek niet een beetje veel?
Yvonne, je hebt helemaal gelijk. Het moet 2 theelepels zijn. Bedankt voor je oplettendheid! Groetjes van Saskia