Review: Het Airfryer Boek van Sabine Koning

Omslag van Het Airfryer Boek

Review: Het Airfryer Boek van Sabine Koning

Het Airfryer Boek is geschreven door Sabine Koning, bekend van het blog OhMyFoodness en haar twee eerdere titels over slowcookers. In dit deel van de serie – met dezelfde opmaak – geeft ze recepten voor gerechten die je in je airfryer kunt maken. Eetnieuws publiceerde jaren geleden het eerste Nederlandstalige kookboek voor de airfryer en las dit nieuwe boek met veel interesse.

Wat staat er in Het Airfryer Boek?

Het 182 pagina’s tellende boek bevat een voorwoord, een register en daarnaast zeven hoofdstukken. Dat zijn:

  1. Traybakes & Ovenschotels
  2. Brood & Hartige Taarten
  3. Aardappels
  4. Aziatisch
  5. Pasta & Rijst
  6. Vlees & Vis in de hoofdrol
  7. Hartige Snacks & Bijgerechten

In het eerste deel lees je uitleg over de werking van de airfryer en vind je een aantal tips. Sabine geeft aan meerdere airfryers te hebben gebruikt bij het schrijven van het boek – iets waar ik later nog op terugkom. Het gaat onder meer om (grote) modellen van Russell Hobbs en een van Philips. Alle recepten zijn voorzien van foto’s, zodat je het eindresultaat kunt vergelijken met je eigen gerecht.

Is dit boek iets voor jou?

De recepten in het boek zijn allemaal vrij toegankelijk, zonder gebruik van dure of lastig verkrijgbare ingrediënten. Er staan heel simpele gerechten in, zoals frietjes uit de airfryer, maar ook minder voor de hand liggende opties zoals bagels of Surinaamse nasi.

Een deel van de recepten gaat uit van een grote airfryer, waar je bijvoorbeeld een bakvorm van 24 centimeter in kwijt kunt. Of een traybake voor een heel gezin, die op de foto wordt gepresenteerd op een ovenbakplaat – wat voor dit doel eigenlijk een veel handiger bereidingswijze is. In mijn airfryer kan ik geen traybake maken voor ons gezin van drie, daar zijn de mandjes te klein voor. Die recepten kun je misschien alsnog in de oven maken, maar daarmee gaat wel een beetje de insteek van het boek verloren.

Dit viel me op aan Het Airfryer Boek

Ik vind de meeste recepten aantrekkelijk en leuk om zelf eens te maken. Wel vielen twee dingen me op: één algemeen punt en één specifiek recept dat de plank echt misslaat.

Het algemene punt geldt niet alleen voor dit boek, maar ook voor bijvoorbeeld het airfryerboek van Jamie Oliver. En dat is dat sommige recepten heel ‘gezocht’ aanvoelen voor bereiding in de airfryer. Zoals die eerdergenoemde traybake voor het hele gezin. Die maak je normaal in de oven; de airfryer biedt hier geen meerwaarde. Het doet me een beetje denken aan mensen die een ei koken in de airfryer. In een pannetje water ben je sneller klaar, maar omdat ze per se de airfryer willen gebruiken, doen ze het dan maar op die manier.

Het tweede punt is het recept voor Koreaanse corn dogs op pagina 102. Het blijkt te gaan om stukjes hotdog en kaas in een beslagje. Zoals de naam corn dog al zegt, is het originele gerecht een worst, gefrituurd in een beslag van maïsmeel. In Sabines recept komt er geen maïs aan te pas, en dan denk ik: noem het dan anders. Misschien hecht ik te veel waarde aan correcte namen, maar het stoorde me dat de titel iets heel anders suggereert dan wat je daadwerkelijk maakt.

Ondanks deze twee opmerkingen vind ik het een aardig boek, dat echt wel inspiratie biedt om eens wat anders met je airfryer te maken dan alleen friet en snacks.

Recept uit het boek: Zelfgemaakte vissticks

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 g kabeljauwfilet
  • 100 g bloem
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 100 g cornflakes
  • Peper en zout
  • Neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)

Bereiding

  • Snijd de kabeljauwfilet in repen van circa 2 centimeter dik.
  • Doe de bloem samen met het paprikapoeder, knoflookpoeder en uienpoeder in een kom. Voeg peper en zout toe en meng goed.
  • Klop de eieren los in een tweede kom.
  • Breek de cornflakes tussen je handen en doe ze in een derde kom.
  • Wentel de vissticks eerst door het bloemmengsel, daarna door het ei en als laatste door de cornflakes.
  • Verwarm de airfryer voor op 180 °C.
  • Leg de vissticks in het mandje en sprenkel er wat zonnebloemolie overheen.
  • Bak de vissticks in 12–15 minuten goudbruin en krokant.

Omslag van Het Airfryer BoekHet Airfryer Boek
Sabine Koning
22,99 euro

 

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke zoon, een kookboekencollectie en een moestuintje aan huis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Back To Top