Hamburgers van kip kunnen smeuïg en kruidig zijn als je ze maakt op de manier van de Britse kok Yotam Ottolenghi.
Ken je de Britse kok Yotam Ottolenghi? Deze restaurateur heeft meerdere succesvolle kookboeken geschreven, met recepten die geïnspireerd zijn op de Joods-Arabische keuken. Het zijn mooie boeken en de gerechten zien er lekker uit. Ik vind het heerlijk om ze door te bladeren en de begeleidende verhaaltjes te lezen. De recepten hebben wel één nadeel: je hebt er nogal veel ingrediënten voor nodig. En dan vooral die spullen die je eigenlijk in de supermarkt weinig tegenkomst en thuis ook niet in je kastje hebt staan. Denk aan zuurbessen. Veel recepten vallen dus af als je het toch een beetje simpel wilt houden. Deze hamburgers van kip vormen daar een uitzondering op. De basis is kipgehakt met courgette en bosui, die je op smaakt brengt met onder meer komijn en knoflook. Het resultaat: sappige, hartige hamburgers met een Arabische touch!
Nodig voor 2 personen
300 gram kipgehakt, 1 ei, panko (Japans paneermeel) of paneermeel, 2 bosuien – in ringen, 200 gram courgette – gewassen en geraspt, 1 theelepel komijn, ½ theelepel zout, versgemalen peper, 1 teen knoflook – geperst, 1 eetlepel gedroogde dragon of korianderblaadjes (of een mengsel van beide), zonnebloemolie
Bereiding hamburgers
Doe het gehakt in een kom, en voeg alle ingrediënten behalve het paneermeel toe. Kneed goed door en laat een half uur staan, in de koelkast. Het is een nat mengsel. Voeg nu een handjevol panko of paneermeel toe en meng dit door het gehaktmengsel. Voeg eventueel wat meer toe, maar maar het niet te droog. Vorm zo’n 4 hamburgers van het mengsel. Doe wat panko of paneermeel in een diep bord en wentel de burgers erdoor, dat maakt ze wat steviger. Verwarm de Airfryer voor op 180 graden. Bak de hamburgers zo’n 10 minuten. Heb je geen Airfryer? Verhit zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de burgers 5 minuten per kant op middelhoog vuur.
Serveer met een fris sausje, bijvoorbeeld Griekse yoghurt met 1 teen geperste knoflook, wat zout en sumak (een zurig poeder, te koop bij Turkse en Marokkaanse supermarkten).
Airfryer kookboek
Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Als ik drie dingen heb gebakken zijn de eerste twee koud hoe lossen jullie dit op