Van een simpele kipfilet maak je iets bijzonders in de Airfryer. Vul hem met snijbiet en pijnboonpitten en omwikkel hem met spek.
Kipfilet is een populair stukje vlees. Mager en veelzijdig en niet duur. Maar wel snel droog, en als je er niets mee doet wat vlak van smaak. Dit weekend aten wij gevulde kipfilet met snijbiet uit eigen achtertuin.
Snijbiet
Snijbiet is een vergeten groente, het zijn felgekleurde stengels met een groen blad eraan, je eet ze allebei – een beetje net als paksoi wat dat betreft. De smaak lijkt op spinazie, met wat biet erdoor. Ik had nog een paar planten in de achtertuin staan en omdat de temperatuur stevig daalt ’s nachts leek het me beter om de planten te oogsten en op te eten. Kun je niet aan snijbiet komen, neem dan verse bladspinazie. Wel een leuke plant om volgend jaar ergens in een zonnig hoekje van je tuin te planten: ze komen snel op, zijn sterk en decoratief en als je telkens alleen de grootste stengels afknipt kun je er meerdere malen van eten.
Om terug te komen op de kipfilet: ik vulde hem dus met snijbiet en pijnboompitten en omwikkelde het geheel met spek. Voor twee personen heb je op deze manier genoeg aan één flinke kipfilet.
Nodig voor 2 personen
- 1 flinke kipfilet
- 8-10 stengels snijbiet of 200 gram verse bladspinazie
- Peper en zout
- Handjevol pijnboompitten
- Mosterd
- 6 plakken ontbijtspek (lange stukken, geen ronde)
- Verder: huishoudfolie, vleeshamer of steelpannetje
Bereiding gevulde kipfilet uit de Airfryer
- Leg de kipfilet op een stuk folie en dek af met een tweede stuk. Zorg dat er aan alle kanten veel ruimte vrij is.
- Sla de kip plat met de vleeshamer of het pannetje. Werk van binnen naar buiten toe en blijf slaan tot de kip vrij plat is, als een schnitzel.
- Was de snijbiet of spinazie en schud goed uit.
- Snijd de stengels en het blad van de snijbiet in stukjes.
- Verhit een hapjespan of wok op middelhoog vuur en doe de snijbiet of spinazie er in delen in. Roer goed om en laat slinken. Bak de pijnboompitten even mee. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg het spek met de korte zijde naar beneden wijzend deels overlappend op een snijplank.
- Leg de kipfilet erop met de smalle kanten naar links en rechts. De kip is natuurlijk geen rechthoek maar je legt hem zodanig neer dat je hem kunt vullen en dan van boven naar beneden kunt oprollen.
- Smeer wat mosterd uit over de hele kipfilet en verdeel de vulling erover als een soort worst. Gebruik niet te veel, dan kun je de filet niet meer oprollen.
- Rol de filet voorzichtig op van boven naar beneden zodat het spek de kip omhult. Leg met de naad naar beneden in het mandje van de Airfryer.
- Bij de XXL: bak zonder voorverwarmen 18-20 minuten op 180 graden. Bij de XL: verwarm voor op 180 graden en bak de filetrollade 16-18 minuten.
- Haal uit het mandje en snijd in plakken. Eet smakelijk!
Lees ook
1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente
Airfryer kookboek
Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!