Na ruim drie jaar koken met de Airfryer Avance XL was deze aan vervanging toe. Na lang wikken en wegen kocht ik de Philips Airfryer XXL, de grootste die er momenteel te koop is. Hier lees je mijn eerste indruk en de ervaring die ik ermee heb nu hij enkele weken in gebruik is.
Allereerst: dat de vorige airfryer aan vervanging toe was na enkele jaren, betekent niet dat ze allemaal kort meegaan. Ik heb hem zeer intensief gebruikt, ook in verband met het kookboek dat ik schreef en dit blog. Dat intensieve gebruik kun je niet vergelijken met hoe de airfryer in de gemiddelde gezinnen wordt ingezet. Hij was gewoon op doordat ik er zo ontzettend veel mee deed. Motorisch nog prima, maar de mand en bak waren zeer vies geworden en niet meer schoon te krijgen en door mijn eigen fout was het handvat half gesmolten. Kortom: hij mocht met pensioen.
Een tijd geleden vergeleek ik verschillende modellen airfryers en mijn keus is gevallen op de Airfryer XXL, typenummer HD9650/90. Ik betaalde er 239 euro voor bij Bol.com. Daarmee is hij wat duurder dan de Avance XL, die ook nog steeds te koop is. Ik wilde echter graag zelf merken of er echt vooruitgang is geboekt met dit nieuwe model. Philips zelf zet in de reclames flink in op de nieuwe functies, zoals de Twin Turbostar techniek met de speciale vetvanger. De capaciteit van de Airfryer is 1400 gram, 200 gram meer dan de XL. Ook worden de voorgeprogrammeerde functies en warmhoudmodus erg aangeprezen. Dit alles maakt dat ik erg benieuwd was naar de nieuwe airfryer.
Na het uitpakken
Airfryers zijn grote apparaten dus de doos was ook ernorm. De pakketbezorger zette hem in de huiskemer. Het apparaat is zorgvuldig ingepakt en is een slag groter dan de XL. De buitenzijde is ronder afgewerkt (wat hem moeilijker te verplaatsen maakt want je hebt weinig grip). De bovenzijde is nu vrijwel volledig afgedekt, dus geen kieren waar kruimels in kunnen blijven hangen. Toen ik alles had uitgepakt, zocht ik me rot naar de handleiding. Die zat er namelijk niet in. Wel allerlei garantieboekjes en een receptenboekje in verschillende talen. Eerst dacht ik aan een foutje, maar later hoorde ik dat geen enkele XXL wordt geleverd met een papieren handleiding. Echt wel een misser hoor. Ik dacht van tevoren dat ik vanwege mijn grote ervaring met airfryers wel meteen aan de slag zou kunnen ermee. Maar het bedieningspaneel is heel anders en er zitten verschillende knoppen op die ik niet meteen kon thuisbrengen (daarover later meer). Uiteindelijk vond ik een digitale handleiding op de site van Coolblue (hier te downloaden). Zo kwam ik er met wat vertraging wel uit.
De bediening
Je las het al, de bediening is wat ingewikkelder dan ik was gewend. Je gebruikt een draai-drukknop om de verschillende functies te kiezen en de airfryer te laten starten. Dat gaat wat nodeloos ingewikkeld. Standaard start de airfryer met een van de voorgeprogrammeerde functies voor bijvoorbeeld frites of kip. Met de draaiknop wissel je tussen deze programma’s. Dat klinkt veelbelovend. Echter: ze stellen niks voor. In de praktijk betreft het ‘programma’s’ van 180 of 200 graden waarbij je zelf de tijd nog moet instellen. Dat voegt weinig toe in mijn ogen. Met programma M ben je vrij in de temperatuur en de tijd. Alleen, als je bij een willekeurig voorkeuzeprogramma drukt op de temperatuurknop linksboven, dan kun je met de draaiknop elke willekeurige temperatuur kiezen. Druk op de tijdknop en draai naar links of rechts om de tijd in te stellen. Kortom: in de praktijk zul je altijd de tijd handmatig moeten instellen, dan de kan de temperatuur daar ook nog wel bij. Ik gebruik de voorkeuzeprogramma’s eigenlijk nooit, tenzij ik toevallig toch op 180 of 200 graden iets moet maken.
De vetvanger van de airfryer xxl
Wat is de vetvanger precies? Het is een inlegstuk dat op de bodem van de bak ligt en extra ribbels toevoegt. Het idee is dat vet uit je gerecht erop druipt. Je haalt het inlegstuk dan uit de bak en wast dit af in een sopje. Zo blijft de bak schoner. Het werkt redelijk, al moet ik zeggen dat vet ook vaak op de bodem van het normale bakje terechtkomt en niet alleen op de vetvanger. In de praktijk zul je dus allebei vrijwel even vaak moeten afwassen. In schoonmaakwerk scheelt het dus niet veel. Wel is het handig dat de bak beter beschermd wordt tegen vuil. Bij de Airfryer XL werd de bak snel vies en was het lastig schoon te krijgen.
Het mandje kan uit elkaar
Een grote vooruitgang van de Airfryer XXL vind ik het mandje. De bodem kan eruit en dat maakt het schoonmaken meteen een stuk gemakkelijker. Bij vorige edities bleef er vaak vet zitten tussen de rand van het rooster en de mand en dat was nauwelijks echt goed schoon te krijgen. Het materiaal van het mandje lijkt ook van wat betere kwaliteit.
Airfryer XXL niet meer opwarmen
In tegenstelling tot eerdere Airfryers stelt Philips dat opwarmen niet meer nodig is. Je kunt de Airfryer XXL direct aanzetten met eten erin. Ik neem dit niet zo vreselijk serieus. De airfryer is immers niet ineens in 10 seconden op temperatuur. Al ik een gerecht bereid, doe ik het wel meteen in de airfryer zonder deze voor te verwarmen. Maar ik tel wel 2 minuten op bij de bereidingstijd die voor het eten staat. Afbakbroodjes doe ik bijvoorbeeld 6 minuten erin in plaats van 4 minuten na voorverwarmen. Doe je dit niet, dan is het gerecht niet gaar genoeg.
Ervaringen met eten bereiden
De Airfryer XXL doet het goed. Hij maakt minder lawaai dan zijn voorganger en het belletje dat gaat als het eten klaar is, is wat zachter. Hij bereidt het eten zeker zo goed als zijn voorganger. Van het grotere vermogen heb ik nog niet veel gemerkt, het eten is niet sneller klaar dan in de XL. Er kan meer in, maar dat is niet zo relevant voor ons gezin met 2 volwassenen en 1 baby. We eten geen 1400 gram frites, die er in theorie in zou kunnen. Ik ben tevreden over de mogelijkheden maar moet nog steeds wennen aan de bediening. Ik draai vaak te snel waardoor de tijd niet goed ingesteld wordt en moet dit dan corrigeren. De voorkeuzemenu’s vind ik niks toevoegen, ik stel vrijwel altijd handmatig de tijd en temperatuur in. Wel echte verbeteringen zijn het mandje en de vetvanger onderin. Ben je op zoek naar een grote airfryer en maakt het prijsverschil met de XL je niet zo veel uit, dan kan ik de Airfryer XXL van harte aanbevelen.
Lees ook
1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente
Airfryer kookboek
Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Ik hoorde van mensen dat ze taarten bakken en dan het mandje er uit halen en dan het bakblik er in zetten mag dat
Beste,
In mijn beleving is de vetvanger juist bedoeld dat overtollig vet er onder loopt en dat het dus niet op spat tegen spiraal, die moeilijk schoon te maken is.
Of ik moet mis zitten..
Groet,
N.
Beste,
Ik lees op verschillende websites dat de bereidingstijd, van bijvoorbeeld friet, langer is met de XXL dan de XL. Hoe is uw ervaring hiermee?
En geldt dit ook voor andere producten die u hiermee bereid?
Groeten,
Wesley
Zelf heb ik ook al een tijdje de airfryer XL. Op het bovenste plaatje zie ik wortels en broccoli samen met aardappeltjes staan. Groente vind ik zelf echter best lastig in de airfryer. Ik had laatst spercieboontjes gedaan, die kwamen er gerimpeld en ingedroogd uit 🙁 . Dus ik zal iets fout hebben gedaan al heb ik de bereidingstijd aangehouden die was aangegeven. Dus heel graag zou ik wat tips ontvangen over het maken van groente in de airfryer 🙂 .
Groetjes
Maret