Je kent misschien viskoekjes, maar aardappelkoekjes zijn ook erg lekker als bijgerecht of snack. Je hebt er niet veel voor nodig en geeft ze een krokant, luchtige korstje in je airfryer.
Bij het woord koekje denk je misschien niet direct aan aardappels of aan hartige snacks. In dit geval bedoelen we een soort burgertje van aardappelpuree met een stukje kaas in het midden, dat je paneert met panko en afbakt in de airfryer. Je eet deze aardappelkoekjes warm met een sausje erbij. Ik had ze als lunch en als snack de dag erna.
Wat heb je nodig voor deze aardappelkoekjes?
Voor 5 stukjes
- 400 gram kruimige of licht vastkokende aardappels, geschild
- Zout naar smaak
- 1 theelepel paprikapoeder of andere specerij naar smaak
- 5 blokjes stevige kaas, zoals cheddar, ongever 1 bij 1 centimeter (formaat dobbelsteen)
- Bloem
- 1 ei
- Panko
- Olijfoliespray
Waar koop je dit allemaal?
De aardapppels en bloem/ei kom je vast wel uit. De kaas kan wat lastig zijn, winkels als Lidl hebben geregeld blokken cheddar in het assortiment en met een niet al te zachte Nederlandse kaas kom je ook een heel eind. Belangrijk is dat de kaas kan smelten, dus dat die niet te oud/droog is. Panko is Japans paneermeel, te koop in de meeste grote supermarkten en natuurlijk in de toko. Dit paneelmeel bevalt vlokjes en geen kruimels, wat zorgt voor een luchtig, crispy resultaat. Olijfoliespray is er van Bertolli en ook Lidl heeft het van tijd tot tijd in de schappen. Heb je dit niet in huis, dan kun je de koekjes voor het bakken ook insmeren met wat olie, bijvoorbeeld met een keukenkwastje.
Zo maak je aardappelkoekjes met kaas en panko
- Stoom of kook de aardappels tot ze gaar zijn. Pureer dan meteen tot een fijne puree (niet met de mixer!) en breng op smaak met zout en de specerij van je keuze. Paprikapoeder is lekker, maar kerriepoeder bijvoorbeeld ook.
- Laat de puree wat afkoelen tot je deze met blote (schone) handen kunt hanteren.
- Neem een kleine handpalm vol met puree, duw er een blokje kaas in en maak de puree dicht eromheen. Vouw goed aan en probeer er een soort afgeplatte bal van te maken. Herhaal dit tot de kaas en puree op zijn. Het mooist is als alle aardappelkoekjes dezelfde grootte hebben.
- Zet nu drie diepe borden klaar: 1 met losgeklopt ei erin, eentje met bloem en de derde met panko.
- Wentel een aardappelkoekje nu eerst door de bloem, zodat alle kanten ermee bedekt zijn. Haal hem dan door het ei en tot slot door de panko. Het aardappelkoekje heeft nu een dun korstje.
- Herhaal dit voor alle andere aardappelkoekjes.
- Aardappelkoekjes bakken
- Verwarm je airfryer voor op 180 graden.
- Verdeel een aantal aardappelkoekjes over de bodem van je mandje en zorg dat ze elkaar niet raken. Spray elk koekje aan de boven- en onderkant in met de olijfolie.
- Bak 10 minuten en serveer daarna direct.
Ik vond dit lekker met een sausje van Griekse yoghurt, bieslook, peterselie en ui (alle drie gevriesdroogd in potjes te koop bij onder meer Lidl en Aldi.
Lees ook
1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente
Airfryer kookboek
Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!