Aardappelkaantjes uit de airfryer (lekker voor in de soep!)

Sfeerbeeld geschilde aardappels

Aardappelkaantjes uit de airfryer (lekker voor in de soep!)

Kaantjes zijn uitgebakken spekjes. Van aardappels maak je een lekker krokant alternatief, heerlijk voor bij soep of door een salade. Aardappelkaantjes kun je frituren, maar je maakt ze net zo makkelijk en met minder vet in de airfryer.

Tot een tijdje terug zei het begrip kaantjes me niet zoveel. Het is ook een ouderwetse term, voor de stukjes vlees die overblijven als je (gerookte) spekjes uitbakt. Ik ben er gek op, niks kan die krokante bite verslaan. Te vet en te zout, ik weet het, maar als je spekjes uitbakt zijn ze zooooo lekker! Ik doe ze tegenwoordig in de Crockpot Express (hier vind je wat artikelen over dit wonder-apparaat), maar dat even terzijde.

Wat zijn aardappelkaantjes?

Recent las ik ergens op internet een artikel over aardappelkaantjes. Natuurlijk geen spekjes, maar kleine krokante blokjes die je kunt gebruiken voor over de soep of door de salade, als alternatief voor spekjes. In vegetarische kringen een groot succes, maar natuurlijk ook voor vleeseters een leuk idee om eens te maken. Zeker als je een aardappel hebt liggen in je groentemand die verder geen bestemming heeft. Ik maakte recent aardappel-preisoep met biologische aardappels uit het pakket van Aailand (leuk concept, bio groenten en fruit aan huis in regio Den Bosch). Er was een aardappel over, dus als garnituur leken de aardappelblokjes me een leuk en lekker idee. Normaal zou je ze frituren, maar ik probeerde het in de airfryer en dat was een groot succes.

Aardappelkaantjes uit de airfryer

 

Bereiding aardappelkaantjes in de airfryer

  • Schil 1 of 2 flinke aardappels. Grote zijn makkelijker te verwerken.
  • Snijd ze in heel dunne plakjes, van zo’n 3 millimeter dik. Dat gaat heel makkelijk met een mandoline (geen muziekinstrument maar een soort instelbare schaaf voor groenten)
  • Leg een paar plakjes op elkaar en snijd ze in staafjes en dan in heel kleine blokjes.
  • Dep de blokjes een beetje droog met keukenpapier.
  • Schep er een theelepel olie doorheen (minder bij weinig blokjes en meer als je er een hoop hebt). Ze moeten niet vettig worden maar wel een laagje olie om zich heen.
  • Verwarm je airfryer voor op 180 graden.
  • Doe de blokjes in de mand en dek af met een spatdeksel.
  • Bak ongeveer 10 minuten tot de blokjes krokant en goudbruin zijn.
  • Gebruik meteen of laat afkoelen in een bakje. Ze worden dan wel zacht, maar je kunt je makkelijk weer krokant krijgen door ze nog even te bakken in je airfryer.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Lees ook

  1. Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
  2. Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
  3. Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
  4. Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Afbeelding van Thomas G. via Pixabay

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top