Aardappels met sperziebonen in Indiase tomatensaus

Aardappels met sperziebonen in Indiase tomatensaus

aardappels met sperziebonen in tomatensausIn deze tijd van het jaar wordt het steeds lastiger iets lekkers te bedenken met groenten bij het avondeten. De voorjaarsgroenten zijn er nog niet, of peperduur. En elke keer broccoli, snijboontjes, bloemkool en spinazie gaat ook vervelen. Vandaag een Indiaas eenpansgerecht met aardappels en sperziebonen in een kruidige tomatensaus.

Voor je verder gaat lezen: koop alsjeblieft een specerijenmolentjes. Dat is een apparaat waarmee mensen koffiebonen vermalen, maar hij is ook prima geschikt om specerijen te malen. Je schept je (hele) specerijen in de molen, draait het deksel erop en drukt op de knop. Binnen een paar seconden heb je poeder in plaats van zaden en stokjes. Na gebruik spoel je hem uit en gaat hij weer de kast in. Ook heel handig om zelf rubs mee te maken voor vlees en kip. Mijn molentje komt bij Blokker vandaan, kostte 13 euro en gaat al een paar jaar mee.

Nodig voor 3 volwassenen

450 gram vastkokende aardappels – in plakken van 5 mm gesneden, 50 ml zonnebloemolie, 2 blikken tomatenstukjes, 1 eetlepel komijnzaad, 1 eetlepel mosterdzaad (toko), 2 theelepels zout, 1 theelepel chiliflakes, 1 theelepel kurkuma (geelwortelpoeder), water, 300 gram sperziebonen – afgehaald en in stukjes van 3 centimeter gesneden

Bereiding aardappelschotel

  • Zet de aardappels onder water in een kom.
  • Doe de olie in een hapjespan. Pureer de tomatenblokjes en doe ze erbij.
  • Maal de specerijen en het zout in de specerijenmolen fijn en voeg het poeder toe aan het tomatenmengsel. Roer goed door elkaar.
  • Verhit de pan op het vuur en laat het mengsel een minuut of 5 pruttelen totdat de olie naar het oppervlak van het tomatenmengsel drijft.
  • Voeg dan water toe, ongeveer 300-400 ml. Het mengsel moet de dikte van stevige tomatensoep hebben. Breng aan de kook en laat 15 minuten pruttelen.
  • Doe de aardappels in de pan. Breng het mengsel aan de kook en laat afgedekt 15 minuten koken.
  • Voeg de sperziebonen toe en breng weer aan de kook. Voeg extra water toe als het mengsel te dik is of de bonen en de aardappels niet onderstaan.
  • Laat nog een kwartier zacht koken. Haal na die tijd het deksel van de pan en zet het vuur hoog. Laat het overtollige water indien nodig verdampen zodat je aardappels en bonen in een dikke saus overhoudt.

Lekker als hoofdgerecht, met bijvoorbeeld een vegetarische rondo erbij. Of vlees. Of niks. Eet smakelijk!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top