In een van de boeken van Yotam Ottolenghi staat een fascinerend recept. De lekkerste (hartige) taart die er bestaat, noemde iemand de creatie. Een quiche, met bladerdeegbodem, 3 bollen knoflook en heel veel kaas. Ik maakte hem, maar dan anders.
Koken is soms een kwestie van weglaten of alternatieven zoeken. Als je iets echt niet lekker vindt of je hebt het niet in huis, moet je creatief zijn. Dat lukt mij steeds beter. Het originele recept van deze hartige knoflooktaart gaat uit van in totaal 240 gram geitenkaas. Daar zijn we geen enorme liefhebbers van, dus ik besloot het half/half te doen. Dus 120 gram geitenkaas en 120 gram cheddar die ik toch nog had liggen.
Ook de crème fraîche was op hier, maar ik had nog wel een enorme bak Turkse yoghurt staat. Dat is anders dan het origineel, maar lijkt er genoeg op. Het recept lukte, en was uitstekend gelukt. Een lichte geitenkaassmaak die zorgde voor wat frisheid tegen de verder vrij zware vulling. En van de knoflook is door het koken en smoren alleen een zachte smaak over – dus laat je daar niet door weerhouden. Een heerlijk vegetarisch voorgerecht, maar ook met een salade als hoofdgerecht. Wel erg machtig!
Nodig voor 1 knoflooktaart:
307 gram bladerdeeg (of 1 zo’n pak uit de koeling), lage taartvorm of springvorm van ongeveer 28 centimeter, een pak gedroogde bonen of blindbak-korrels, bakpapier, 3 bollen knoflook (dus niet 3 teentjes) – gepeld. (Lees hier hoe dat makkelijk kan), 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel balsamicoazijn, 220 ml water, 1 eetlepel kristalsuiker, 1 theelepel gedroogde tijm, 1 theelepel gedroogde rozemarijn, 120 gram zachte geitenkaas, 120 gram andere kaas naar wens, soort die goed smelt, 100 ml slagroom, 100 ml Turkse yoghurt, 2 eieren, zout en peper.
Bereiding knoflooktaart:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet je taartvorm in en bedek gelijkmatig met het bladerdeeg, zorg dat je ook de zijkant enkele centimeters bekleedt.
- Leg er een vel bakpapier in, giet vol met bonen of korrels en bak 10-15 minuten tot de rand goudbruin is. Verwijder de korrels en het bakpapier. Zet terug in de oven voor ongeveer 10 minuten, tot het midden ook kleurt (niet te donker). Haal bodem uit de oven en laat een beetje afkoelen.
- Verkruimel/rasp de kaas en verdeel die over de taartbodem.
- Doe de knoflooktenen in een pannetje, voeg ruim water toe en laat 3 minuten koken. Giet af.
- Verwarm de olijfolie in het pannetje en bak de knoflook aan op hoog vuur, enkele minuten.
- Blus af met de balsamicoazijn en het water, voeg de kruiden toen en laat 10 minuten heel zachtjes pruttelen op een laag vuurtje.
- Voeg dan de suiker toe en zet het vuur hoger. Laat inkoken tot er alleen een donkere siroop over is bij de teentjes, en bijna al het water is verdampt.
- Haal pan van het vuur en verdeel de knoflooktenen over de taartbodem.
- Klop in een maatbeker de eieren, yoghurt en slagroom met wat zout en peper. Giet over de bodem om de gaatjes te vullen.
- Zet 35-40 minuten in de oven. De vulling stolt en wordt gaar, maar laat hem niet te bruin worden.Deze taart is lekker in kleine puntjes, met wat balsamico-crème voor het zuurtje. Warm 10 minuten op, op 150 graden als je hem later eet.