Het stroomverbruik van de Airfryer

Het stroomverbruik van de Airfryer

airfryerEen van de argumenten die mensen gebruiken om hun Airfryer te promoten is het lage stroomverbruik. Ik wilde wel eens weten hoe dat nou precies zat dus ben in de materie gedoken.

HEET NIEUWS: mijn zelfgeschreven boekje voor de Airfryer is verschenen. Je leest er meer over in dit bericht.

Mijn Airfryer XL gebruikt 2100 Watt per uur. De normale Viva Collection (de kleine) verbruikt 1425 Watt per uur. Via een website heb ik berekend hoeveel dat kost op jaarbasis als je hem elke dag een half uur gebruikt.

Berekening

Voor de XL is dat 84,32 euro ongeveer. De normale Viva Airfryer doet het met 57,21 euro een stuk rustiger aan. Mijn eigen oven heeft 2300 Watt en die kost in deze berekening 92,35 euro per jaar bij dagelijks gebruik. Je kunt dus stellen dat de Airfryer vergeleken met mijn oven amper winst oplevert als je kijkt naar de stroomkosten. Dat scheelt maar een euro of 6.

Het tegenargument is dat de fryer sneller warm is en je hem dus korter gebruikt. Dat snijdt denk ik wel hout, de oven heeft zeker een kwartier nodig om op te warmen, de Airfryer 3 minuten. Per dag levert dat dus 12 minuten tijdwinst op, en dat is 73 uur per jaar.

Als je dat weer terugrekent naar een bedrag, is dat 37 euro. In een jaar of 5-6 verdien je de Airfryer dus terug!

Toevoeging oktober 2022:

Deze berekening is natuurlijk afhankelijk van de actuele energieprijzen. Het is een ouder artikel dus de inhoud klopt waarschijnlijk niet meer. Heb je een slimme meter, dan kun je per dag kijken hoeveel stroom je verbruikt en daar eventueel het gebruik van je machine op aanpassen om onverwachte kosten te besparen.

Dit recept is onderdeel van een reeks recepten. Zoek je een ander recept? Klik dan op deze link om naar de rubriek voor de Airfryer te gaan.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

15 thoughts on “Het stroomverbruik van de Airfryer

  1. Hallo Saskia,

    Watt per uur bestaat niet.
    Watt betekent het aantal Joule per seconde.
    Dus bijvoorbeeld bij 1000 Watt wordt er 1000 Joule per seconde verbruikt.

    Mvg,
    Geert Jansma

  2. Waarom een Air Fryer meeslepen op vakantie naar een Camping?
    zo’n kleine BBQ werkt dan veel goedkoper en lekkerder in de buitenlucht
    en dat kost vrijwel niets.
    Beer

  3. Al zou de Airfryer niet veel besparing opleveren, dan nog verkies ik de AF boven de oven en de frituurpan.
    Ik heb niet zulke beste ervaringen met de frituurpannen van de laatste jaren. Er is altijd wel wat, dat het niet doet. Als bij je naaste buren het hele huis uitbrandt door een kapotte thermostaat, die wel op 0 was gezet maar gewoon bleef doorverwarmen, dan krijg je een heel felle brand. Ik heb meteen mijn frituurpan naar de afvalstraat gebracht.
    En een oven is lekker voor hartige taarten en ovenschotels. Ik bak veel in de AF, aardappeltjes, vlees, groentenschotel etc. Subliem apparaat.

    1. Hoi Peter, wij hebben een airfryer van philips van een redelijk formaat (geen XL ofzo, kan net iets minder in dan een gebruikelijke frituur). Mijn vader heeft hem gebruikt om broodjes op te warmen op de camping. Maar zorg er wel voor dat de airfryer het enige is dat stroom verbruikt op dat moment. We hebben helaas geen patat ofzo geprobeert, maar tot 160 graden werkt het in ieder geval.

  4. als ik de airfryer op 160 graden zet, verbruikt hij dan een lager wattage of blijft dit 1400 wat?
    belangrijk voor gebruik op een camping waar je soms maar 6 amp. hebt.

    1. Hallo, bedankt voor uw vraag. Voor op de camping is de Airfryer meestal niet geschikt, alleen op campings waar een hoger wattage wordt aangeboden en dan nog hoor ik weleens dat dit toch fout gaat. Met vriendelijke groeten, Saskia

    2. Dan blijft hij het zelfde gebruiken. Waarschijnlijk zal het verbruik iets lager liggen. Als het een twijfel punt is kan je een verbruik meter gebruiken om te kijken of het lukt.

    3. Als je een airfryer op een lagere temperatuur gebruikt zal de tijd dat het verwarmingselement ingeschakeld is korter zijn dan bij een hogere temperatuur. Door het korter ingeschakeld zijn is het verbruik ook minder. Het vermogen blijft wel het zelfde maar het verbruik is het vermogen x de ingeschakelde tijd. Zo kan het ook zijn dat een airfryer met een zwaarder element toch minder energie verbruikt bij hoge temperaturen omdat de eindtemperatuur eerder wordt bereikt. De energie die je verbruikt is het vermogen x tijd. W = P x t. Druk je de tijd uit in uren dan volgt hieruit het aantal kWh dat verbruikt wordt.

  5. Ik heb het verbruik van de Airfryer XL precies gemeten en kom met een dagelijks gebruik op ruim 153kW is omgerekend 35 euro per jaar.

    In vergelijk met een frituurpan, deze heeft 4x zolang nog om op temperatuur te komen en ook 4x zoveel om op temperatuur te houden, daarbij zou bij dagelijks verbruik dit uitkomen op 400kW is omgerekend 92 euro per jaar!

    1. Een normale frietpan staat veel minder aan om hem op temperatuur te houden . En als je de tijd gaat vergelijken is ook niet eerlijk hè? Kies dan voor dagelijks 1 kilo friet. Of liever de hoeveelheid van 4 personen als uitgangspunt.

  6. De berekening gaat niet op zoals jij doet.
    Het vermogen klopt wat hij gebruikt alleen als je de airfryer een uur zou gebruiken gebruikt hij niet het complete vermogen van 2300 watt.
    Kijk maar het indicatie dat hij verwarmd is tijdens het uur meer uit dan aan.
    Ik denk dat over een uur hij 20 tot 30 minuten het totale vermogen gebruikt.
    Tussen door gebruikt hij enkele 10 tal watts voor de venilator
    Hij verwarmd tot de temperatuur goed is en gaat weer uit.
    Angezien de airfryer minder snel afkoelt dan een oven hoeft hij veel minder bij te warmen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top