In de supers ligt steeds meer vlees met een keurmerk, zoals de sterren van Beter Leven. Het kerstvlees blijft bij die ontwikkeling achter. Maar 8 procent van het kerstaanbod in de supermarkten heeft een keurmerk voor welzijn.
Vlees
Dat heeft Wakker Dier becijferd. De stichting keek naar de 306 vleesproducten die nu worden aangeboden voor de feestdagen. Maar 8 procent ervan heeft een keurmerk. In andere weken is dat 28 procent. “Plofkip en industrievarken, maar ook kooikonijn, staleend en plofkalkoen voeren de boventoon in de kerstfolder”, aldus Wakker Dier.
Plofkip
Dat de kwaliteit van vlees met luxe kerststicker minder is dan normaal, valt Wakker Dier erg tegen: “Consumenten zoeken dit jaar volgens trendwatchers vooral naar biologisch, kleinere porties, en meer groenten, terwijl supermarkten hun klanten afschepen met een plofkip waarop een feestelijke kerststicker is geplakt.”
Positief is dat de meeste supermarkten één of meerdere gourmetaanbiedingen hebben met vleesvervangers.