Zeggen dat je van curry houdt is net zoiets als roepen hoe gek je bent op ovenschotels. Het zegt niks want elke curry is anders, de een heel scherp, de ander mild. Wie weinig tijd heeft pakt een kant-en-klare currypasta en maakt er wat lekkers mee. Maar als je net als ik eens extra wilt uitpakken, dan staat er een curry van zelfgemaakte pasta op tafel.
Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Om zelf currypasta te maken heb je best wat tijd en spullen nodig. De ingrediënten zijn niet enorm gangbaar in de supermarkt, al ligt de toko er vol mee. Wie graag Indiaas eet, raad ik aan een keer alles tegelijk in te slaan en in je keukenkastje te leggen. Als je zaken als venkelzaad en korianderzaad eenmaal hebt liggen, ga je ze steeds vaker gebruiken. Hier een recept voor curry van zelfgemaakte pasta. Zelfs kinderen zullen dit lekker vinden, want de smaak is mild en zelfs een beetje zoetig. Eerst maak je de currypasta en daarna het hele gerecht. De tweede keer ben je sneller klaar…
Nodig voor 4 porties currypasta
Een eetlepel van: korianderzaad, venkelzaad, kruidnagel, zwarte peper, chiliflakes, kardemompeulen, geelwortelpoeder (kurkuma) en kaneel. 6 tenen knoflook, verse gember ter grootte van je duim, 1 ui, 1 stengel citroengras – zachte binnenste in stukjes gesneden, 1 pakje verse koriander (15 gram), rasp van 1 limoen, olie. Vijzel of specerijenmolentje, staafmixer.
Bereiding:
Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en doe ze in de vijzel of specerijenmolen. Doe de kurkuma en kaneel erbij. Rooster de overige specerijen even in de pan en doe ze er ook bij. Maal tot poeder. Snipper de ui en bak die in een koekenpan samen met de geraspte gember zonder olie een paar minuten. Voeg de gesnipperde knoflook toe en ook de citroengras. Laat even bakken, dan afkoelen en doe het bij de specerijen. Doe er de limoenrasp en de steeltjes van de koriander bij en maal tot een pasta. Voeg olie tot om het smeuïg te maken. De pasta is nu klaar. Je hebt een kwart nodig per portie van 4 personen. De rest kun je invriezen in een doosje of zakje.
Curry met beef en erwtjes
Nodig voor 4:
Een kwart van de currypasta die je net hebt gemaakt, 1 gesnipperde ui, 300 gram biefreepjes, halve zak diepvrieserwtjes, 2 eetlepels olie, 1 blik van 400 ml kokosmelk, 1 laurierblad, tamarindepasta, vissaus, 1 eetlepel bruine suiker of palmsuiker, ongezouten pinda’s, 300 gram vastkokende aardappels – geschild en in hapklare stukjes gesneden.
Bereiding:
Fruit de ui in de olie in een hapjespan tot die zacht is en begint te kleuren. Doe de currypasta erbij en bak een minuutje aan. Doe het vlees erbij en bak even tot het vlees begint te kleuren. Doe de aardappels erbij. Giet de kokosmelk in de pan en vul aan met water tot alles net onder staat. Doe het laurierblad in de pan. Voeg de eetlepel suiker, 1 eetlepel vissaus en een eetlepel tamarindepasta toe. Roer goed en breng aan de kook. Laat alles met het deksel op de pan 30 minuten pruttelen. Voeg 5 minuten voor tijd de erwtjes toe en laat die meewarmen. De curry is nu klaar, lekker met witte rijst! Bestrooi met de pinda’s en eventueel gebakken uitjes.