Overweeg je een airfryer op je lijstje voor kerst te zetten? Of snap je echt niet waarom zoveel mensen er al een hebben en wat er nu precies zo handig aan is? We zetten het op een rijtje voor je.
Vandaag beluisterde ik de (overigens normaliter erg onderhoudende) podcast Etenstijd! Daarin bespreken culinair recensent Yvette van Boven en programmamaker en auteur Teun van de Keuken allerlei onderwerpen die te maken hebben met eten en etenswaren. Ditmaal stond de airfryer centraal. Zoals wel vaker in culinaire kringen werd er wat neerbuigend over gedaan. De presentatoren eten nooit tot zelden snacks, en als ze dat doen halen ze ze bij de snackbar of frituren zelf in olie. De airfryer werd ‘dat ding’ genoemd.
Teun had er zelf een gekocht eerder, maar vond het maar een groot plastic onding en dat beviel hem niet zo, dus verdween ‘dat ding’ ergens in een schuur of kast. Yvette moet er recepten mee uitproberen voor een tijdschrift waar ze voor schrijft en vertelde dat haar Instagram ontplofte toen ze advies vroeg over welke en waarom wel of waarom niet. Ze kwamen tot de conclusie dat de airfryer helemaal verkeerd in de markt is gezet als vervanger van de friteuse (je kunt er immers geen oliebollen in bakken) en beter als turbo-oven verkocht kan worden. Wat iedereen met een airfryer natuurlijk allang weet….
Zoals je vast ook wel weet is Eetnieuws.nl dol op airfryers, dus we laten hier het tegengeluid horen…!
Voordeel 1: tijdwinst
Airfryers zijn kleine ovens die razendsnel heet worden. Ze kunnen vaak ergens tussen de 100 en 200 graden worden en doen daar maximaal een minuut of 5 over. Verwarm je je traditionele oven voor op 200 graden en je bent al gauw een kwartier of langer aan het wachten. Vergeleken met een oven is je airfryer dus sneller op temperatuur. Wat ook fijn is voor de stroomrekening.
Voordeel 2: sneller klaar
Eten dat je in de airfryer klaarmaakt, is vaak veel sneller klaar dan in de oven. Dat kan tot 40 procent schelen. Hoe dat kan? De mand en bak van je airfryer zijn veel kleiner dan het interieur van je oven. De warmte komt dus intenser in aanraking met je eten en er ontsnapt weinig warmte. Een bekend voorbeeld zijn afbakbroodjes. Op de verpakking staat dan dat ze 10 minuten op 220 graden in de oven moeten. In de airfryer doe je ze op 200 graden 5 tot 6 minuten. Tel uit je winst!
Voordeel 3: minder vet
Dit is een voordeel dat niet altijd opgaat. Wanneer wel? Bijvoorbeeld als je zelf verse aardappeltjes maakt, die worden krokant met maar 1 eetlepel olie voor een hele mand vol. Lees daarover meer in mijn recept ‘Echt krokante verse aardappels uit de airfryer’.
Wanneer het niet opgaat? Als je alleen maar kroketten en andere snacks uit de diepvries maakt die speciaal bedoeld zijn voor de oven of airfryer. Die krijgen een speciale voorbehandeling waardoor het vetgehalte niet veel lageris dan een kroket of snack uit de friteuse. Wil of gebruik je een airfryer om af te vallen? Lees etiketten dan goed en vergelijk de voedingswaardes.
Nadeel 1: het kost geld
Airfryers zijn niet gratis. Je hebt ze van huismerken al voor een paar tientjes. De toppers zijn airfryers van Philips en die zijn flink prijzig. Ik ben al aan mijn 3e airfryer toe, dus reken er niet op dat ze een leven lang meegaan. Bewaar dus je bonnetjes en kijk goed naar garantie.
Nadeel 2: ze zijn groot
Zelfs de kleinste airfryer is een flink apparaat. Je moet er dus wel plek voor hebben. De mijne staat standaard in een hoek van de keuken naast een grote kast, zodat je hem niet goed ziet. Als ik hem nodig heb, komt hij op het aanrecht onder de afzuigkap. En als ik zaken bereid die sterk ruiken of rookontwikkelingen geven, zet ik hem buiten.
Nadeel 3: je kunt er geen oliebollen in maken
Eten met vloeibaar beslag kun je er niet in maken, dat sijpelt meteen door het mandje naar beneden. Oliebollen opwarmen kan hij wel als de beste
Conclusie: airfryer doen of niet?
Twijfel je nog? Kijk of je een weekje een airfryer mag lenen van kennissen of familie en probeer gewoon of het wat voor je is. Op deze site vind je in het gedeelte Airfryer recepten een hele lijst met van alles wat je kunt maken.
Lees ook
- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente
Airfryer kookboek
Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor dit apparaat. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Foto: Philips