Getest: de worteltjes van Yotam Ottolenghi

Getest: de worteltjes van Yotam Ottolenghi

ottolenghi origineelHet kan niemand ontgaan zijn: Yotam Ottolenghi heeft een nieuw kookboek uitgebracht. Plenty More. Nog meer vegetarische gerechten, waarbij eens andere ingrediënten de hoofdrol spelen dan sumak en saffraan. Bijzondere recepten en mooi vormgegeven, maar daar ben je niet hier voor. De foodstyling in boeken is altijd anders dan thuis, dus het werd tijd voor een test: hoe zien Ottolenghi’s worteltjes eruit in de Hollandse eetkeuken?

We aten worteltjes. Want die kan ik op geen enkele manier lekker maken tot op heden. Behalve met doperwtjes uit blik en dat is kindereten. Yotam meldt in het hoofdstuk Geroosterd dat je worteltjes kan bedekken met een laagje honing, olie, komijn- en korianderzaad, in de oven roosteren en dan serveren met tahin-yoghurt. Het originele recept vind je hier, een beetje halverwege de pagina.

Thuis koken

Zo ging het thuis: bosje peentjes geschrapt en gewassen, loof kort geknipt en wortels door de helft gesneden. In een bak gemengd met alle ingrediënten. Ik nam de helft was de bos beentjes was ongeveer 550 gram. De vijzel is stuk dus de zaden waren net gekneusd en ik heb alleen gedroogde tijm, maar dat mag de pret niet drukken.

De olie liep er meteen af en ik heb in plaats van 2 eetlepels honing er 3 gedaan want anders was het te weinig om de wortels mee te bedekken. Alles op de bakplaat gekieperd en toen 40 minuten in de oven. De eerste minuten rook de keuken doordringend naar tijm. Na enige tijd stond de keuken blauw: de honing op de rand van de bakplaat was aangebrand. Ik hem de temperatuur toen teruggedraaid naar 200 en later naar 180 graden.

Sausje erbij

De saus maken was zo gepiept. Ik had geen verse korianderblaadjes dus ik heb er een eetlepel gevriesdroogde bij gedaan. Leek me niet zo lekker om die zo over het gerecht heen te strooien.

Resultaat

Zo zagen de worteltjes eruit toen ze uit de oven kwamen:

2010-wortelts

 

 

 

 

 

 

 

 

En zo op het bord, met een kipschnitzel en aardappelpuree. De ‘stokjes’ zijn het loof van de wortels:

2010-wortels op het bord

 

 

 

 

 

 

 

 

Oordeel

Min of meer hetzelfde resultaat als uit het boek. De worteltjes waren lekker zacht, zoet en toch kruidig. De saus haalt de boel echt op, lijkt me ook lekker bij een maiskolf van de barbecue of bij gegrilde spruitjes.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top