We waren een weekje weg, naar de Loirevallei in Frankrijk. Waar je niet alleen mooie kastelen en gezellige plaatjes hebt, maar ook enorme hypermarchés waar ze heel veel producten verkopen. Weer thuis na een week vol stokbrood, hamburgers en crèpes was het tijd voor lekker oosters eten. Want dat kennen ze daar niet. Dus varkensvleescurry met ananas (uit blik). En mislukte rijst uit de rijstkoker. Al is het aan te bevelen om dat onderdeel over te slaan.
Nodig voor 2/3:
400 ml kokosmelk, 2 theelepels currypasta, 400 gram varkensfilet in dunne reepjes, 1 eetlepel vissaus, 1 theelepel basterdsuiker, 1 eetlepel tamarindewater (los 1 el tamarindepasta op in wat heet water), 2 kaffir-limoenblaadjes in reepjes (toko – ik bewaar ze in een zakje in de vriezer), halve ananas/half groot blik ananas op eigen sap/geheel klein blikje ananas op eigen sap) – in stukjes, peper en zout, eetlepel olie.
Bereiding:
Bak het vlees aan in een hapjespan met de olie en haal het eruit zodra het gaar is. Zet apart. Meet 250 ml kokosmelk af en laat in een hapjespan of wok een minuut of 10 inkoken. Voeg dan de currypasta toen en laat paar minuten pruttelen. Doe het vlees in de pan en voeg de vissaus, suiker en tamarindewater toe. Laat paar minuten pruttelen. Voeg de rest van de kokosmelk en de citroenblaadjes toe. Meng alles goed en doe de ananas erbij. Warm goed door en breng op smaak met peper en zout.
De smaak is heel zacht, je kunt extra currypasta toevoegen (bv 2 eetlepels in plaats van 2 theelepels) of een fijngesneden chilipeper. Serveer met rijst. Die van mij was te nat, in de nieuwe rijstkoker bleek verhouding rijst tot water geen 1 op 2 te moeten zijn. 1 op 1,5 lijkt beter te werken.
PS: de currypasta was van de Lidl, uit het Azië-pakket dat ik onlangs kreeg opgestuurd. Een plastic pot met erin een zakje met de pasta. Zag er prima uit, de smaak was goed. Niks over op te merken.