Op een koude winterdag is er weinig lekkerder dan een ouderwetse stamppot met boerenkool. Ik geef er een twist aan met een nieuwe kruidenmix vol met groene smaken.
Boerenkool met worst en spekjes. Een klassiek recept, waar je weinig aan hoeft te veranderen. Misschien wil je er jus bij, rookworst (wel een goede kopen, die zijn echt lekkerder dan de voordeelknallers) of een Hollandse bal gehakt. In ons biologische groentepakket van Ut Rooi Bietje zat laatst verse boerenkool. Even de bladeren lossnijden van de stengels en daarna in reepjes snijden en de stamppot was al deels in de maak.
Simply spices
In mijn keukenkastje staan sinds kort zes hoge kruidenpotjes van het merk Simply Spices. Die had ik ter kennismaking opgestuurd gekregen, en ik zat al een tijdje te broeden op een goede toepassing ervan. Eerst iets meer over dit merk: Simply Spices verkoopt via internet kruiden en kruidenmixen in leuke verpakkingen. Maar daar gaat het natuurlijk niet (alleen) om. De kruiden(mixen) zijn vrij van E-nummers en er zitten ook geen allergenen in, althans 24 ervan zoals glutenbevattende granen en melk. Een volledig overzicht vind je op hun site. Ik heb onder meer Bob’s Green Garden gekregen, een mix bestaande uit: 42,3 procent kruiden en specerijen (basilicum, peterselie, rozemarijn, oregano, peper, dragon), zout, paprika, raapolie, uipoeder, gehydrolyseerd koolzaadeiwit, zonnebloemolie, natuurlijk ui aroma. Ik besloot deze mix te gebruiken in de stamppot, en dat smaakte prima. Ook als dipsaus lekker trouwens, met wat mayo en yoghurt gemengd.
Nodig voor 3 personen
1 kilo kruimige aardappels – geschild en in stukjes, 400 gram verse boerenkool, (gesmolten) roomboter, melk, 1-2 eetlepels kruidenmix zoals Bob’s Green Garden, spekjes (optioneel)
Bereiding stamppot
Doe de boerenkool in een pan met een laagje water (tot ongeveer de helft van de hoogte die de boerenkool inneemt) en breng ook aan de kook. Kook tot de kook gaar is, ongeveer 30 minuten en giet af. Zet de aardappels met koud water op het fornuis en breng het water aan de kook. Laat 20-25 minuten koken tot de aardappels gaar zijn. Giet de aardappels af.
Bak intussen de spekjes uit en laat ze met het uitgebakken vet in de pan even staan.
Stamp de aardappels fijn op laag vuur met een pureestamper en voeg de boter en de melk toe om er een smeuïge puree van te maken. Roer 1-2 eetlepels kruidenmix door de puree. Stamp de boerenkool erdoor en roer tot slot de spekjes door de stamppot. Serveer met gehakt, worst of wat je maar lekker vindt. Wij hadden er Livar-rookworst van de Sligro bij. Van Limburgs Varken!