Een tijd geleden zag ik ze al in een tijdschrift: speciale frites voor de Airfryer van Aviko. Ze liggen nu in de winkel, dus was het tijd voor een test.
Het nieuwe product heet voluit Aviko SuperCrunch Airfryer Frites. Ik heb een zak gekocht bij Albert Heijn. Erin zit 750 gram en een zak kost 2,19 euro. Aviki prijst ze aan met de mededeling dat ze extra krokant zijn, speciaal zijn ontwikkeld voor de Airfryer. Zo’n 500 gram is binnen 10 minuten gaar (een hele zak van 750 gram dus niet).
De friet ziet er heel normaal uit, zoals je verwacht van diepvriespatat. Stukken van verschillend lengte, en veel vierkant gesneden patatjes. De Airfryer verwarm je voor op 180 graden. Ik bakte een tweepersoonsportie van ongeveer 500 gram.
Het bakken van de Airfryer frites
Zoals op de verpakking stond, schudde ik de frietjes om na 5 minuten. Ik vond ze er toen nog wat bleek uitzien. Dat was ook nog steeds zo na 10 minuten. De friet voelde wel krokant aan, maar ik heb ze er toch nog 3 minuten extra in gedaan. Op de foto rechts zie je hoe ze eruitzagen direct na het bakken
De smaak
Het werd tijd voor een smaaktest. We proefden de friet eerst zonder saus en zonder zout. De eerste indruk was goed, krokant van buiten en nog zacht van binnen. Toen ik wat beter ging proeven, viel me iets op. Als je weleens bij een zaak als McDonald’s frietjes hebt gegeten, dan heb je misschien gemerkt dat die een beetje ‘hartig’ smaken. Dat komt doordat ze zijn voorbewerkt met allerlei smaakstoffen. De Airfryer frites van Aviko deden daar ook aan denken. Ik vermoedde iets van een extra laagje aan de buitenkant van de patat, of een voorbehandeling. De smaak was verder in orde en de frietjes bleven tijdens het eten krokant, ook de laatste paar waren prima. Verse patat wordt snel slap, dus hier wint Aviko de vergelijking in elk geval.
Wat zit erin?
Tijdens het eten had ik niet op de verpakking gekeken naar de ingrediënten. Toen ik dat wel deed, bleek mijn vermoeden van een ‘bewerking’ te kloppen. Er zit namelijk in: Aardappelen, zonnebloemolie, gemodificeerd zetmeel, rijstebloem, zout, dextrine, rijsmiddelen (E450, E500), maltodextrine, verdikkingsmiddel (E415), kurkuma, paprikaextract.
Zout, maltodextrine (een suiker), kurkuma en paprikaextract geven de friet waarschijnlijk de hartige smaak. De kleur zal het niet zijn, ik vond ze erg bleek.
Eindoordeel
De frites smaakten op zichzelf prima, waren en bleven krokant tijdens het eten. Wel bleven ze erg bleek. De ‘voorbewerkte’ smaak moet je van houden. Ik weet niet of ik ze nog eens ga kopen, eigenlijk alle diepvriesfrites komen prima uit de Airfryer. De vergelijkbare Hollandse frites van hetzelfde merk zijn ook nog eens 40 cent goedkoper per zak. Ook daar zitten trouwens min of meer dezelfde ingrediënten in.
Meer info op de site van Albert Heijn. Op de site van Aviko kon ik ze niet vinden.
Airfryer kookboek
Wist je dat ik het enige Nederlandse kookboekje voor de Airfryer heb geschreven? Het is al eventjes uit maar het staat vol met simpele recepten voor onder meer lekkere gehaktballen, speklappen maar ook cupcakes en zelfs bloemkool. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Prebeer het eens in de actyfry van tefal. 25 minuten en ze zijn mooi bruin en lekker krokant!
Je moet ze ook niet op 180 ‘afbakken’ maar op 200 graden! Vandaar dat ze nog wat geel waren.
Als eerste: Zie verpakking: Airfryer frites.
Je moet een hele grote idioot zijn om het dan “patat” te noemen? Ik snap dat sowieso niet. Boven de grote riolen noemen ze frites(snijwijze) klaarblijkelijk patat(aardappel).
Graag dit verbeteren in de review!
Wat Aviko betreft: Krokant ja en veel te smaakvol. Als je al minder vet binnen wil krijgen stoppen ze je welvol met andere toevoegingen. Het is dat het op de ingrediëntenlijst staat maar anders had ik het zelfs crimineel gevonden! En inderdaad, niks echte aardappels in frites gesneden! Je reinste misleiding. Die smaakjes en suiker doen ze ook met chips dus hier mag straks ook flink voor gewaarschuwd worden! Maar dan wel: Welke frites voor de airfryer voldoen wel?
Ik heb een zak geprobeerd volgen de beschrijving en vind de patat het beste goed van smaak en krokant.
Voor mij zijn deze de lekkerste en begrijp de negatieve reacties niet.
Nou ook ik stond deze werk bij Albert Hein en bekeek de airfryerfrites €2.19 terwijl de ovenfrites €1.69 kosten! Ik dacht bij mezelf waarom zo’n prijsverschil en kocht weer gewoon ovenfrites, omdat ik geen toevoegingen hoef! En inderdaad alle soorten frites (zelfs eigen aardappels gesneden met eetlepel olijfolie gaan prima). wil ze best probeten, maar alleen als ze hetzelfde kosten (pensionado’s moeten naar hun beurs kijken!) als de ovenfrites.Helna
Ik heb die Aviko airfryer friet afgelopen zaterdag ook geprobeerd,ik ga ze niet meer kopen,ik gebruik al een paar maanden de friet van Beyerlander voor de airfryer
die zijn na 7 minuten zonder schudden wel top.
De Beyerlander friet in sinds kort ook verkrijgbaar bij de AH,echt een aanrader!
Ik koop friet van aldi diepvries 200gr +_12 min
heerlijk krokant bruin na 2a3min beetje zeezout er op smulle maar vind je te bruin dan bak tijd wat inkorte….
Wij hebben ook de airfryerfrieten van Aviko geprobeerd en we doen het nooit meer.
Voor ons was het net aardappelpulp wat tot frieten geperst was.
Niks krokant en geen smaak. Dus voor ons nooit meer.