Varkenshaas met mosterd & roomsaus

Varkenshaas met mosterd & roomsaus

Varkenshaas met mosterd en roomsausHeb je geen zin om lang in de keuken te staan? Deze roomsaus met mosterd is in een paar minuten klaar. Lekker bij vlees, maar ook bij gevogelte, vis en aardappels.

Vlees bakken, dat lukt altijd wel. Maar een lekkere saus erbij maken, dat vind ik lastiger. De simpelste oplossing is natuurlijk om saus uit een zakje te maken. Maar echt lekker, nee. Plus dat er allerlei onduidelijke ingrediënten in zitten om het sauspoeder lang houdbaar te maken. Laatst kwam ik ergens een recept tegen voor mosterd-roomsaus. Heel simpel, op basis van een bekertje crème fraîche en twee soorten mosterd. De eerste keer maakte ik het met kip, maar met varkenshaas kwam het veel beter tot zijn recht. Niet iedereen heeft twee soorten mosterd in huis, maar het is de moeite waard om die toch aan te schaffen. De grove mosterd geeft de saus wat structuur en de smaak is ook anders dan van gladde mosterd. Mosterd verliest wel smaak tijdens het verhitten, dus kook de saus niet te lang.

Nodig voor 2 personen

1 grote varkenshaas, roomboter of olie, 1 bekertje van 200 gram crème fraîche , 2 verschillende soorten mosterd – grove en fijne, zout en versgemalen peper, dragon (optioneel),

Bereiding roomsaus

Snijd de varkenshaas eventueel bij als er losse randjes of stukjes aan zitten. Bestrooi met zout en peper en bak in de koekenpan tot de varkenshaas van buiten gaar is en van binnen rosé. Dat kan ook in de Airfryer, 10 minuten op 180 graden. Laat dan de boter/olie weg. Giet het braadvet in een sauspannetje of verhit alsnog wat boter of olie in de sauspan als het vlees uit de Airfryer komt. Voeg 1 eetlepel van elke mosterdsoort toe en meng goed. Doe de crème fraîche erbij en breng al roerend aan de kook. Laat de saus een paar minuten inkoken en breng op smaak met zout en peper. Een eetlepel gedroogde dragon door de saus is ook erg lekker. Nu kun je de saus los serveren bij het vlees, of het vlees in stukjes snijden en nog even mee verwarmen in de saus.

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top