Elke week verschijnt een recept van mij in de Tilburgse krant Stadsnieuws. Vandaag: een gezonde maaltijd met courgette pasta en kip in een pindasausje.
De rage is alweer even voorbij, maar eindelijk durfde ik het aan om eens te maken: courgettepasta. Geen Italiaanse pasta van tarwe of desnoods spelt, maar ‘pasta’ gemaakt van courgette. In dieetkringen vorig jaar ineens enorm populair, want er zitten nauwelijks koolhydraten in. Van vrienden hoorde ik al teleurstellende verhalen (honger! achteraf) maar nu de courgettes bij bakken uit de moestuin komen, leek het me een leuke variatie. En het viel niet tegen. Voedzaam genoeg als hoofdgerecht, en toch niet het gevoel dat je wel heel veel groenten aan het eten bent. Gewoon proberen, en je kent vast wel iemand die een spiraalsnijder in de kast heeft liggen.
Nodig voor 2-3 personen
2 tenen knoflook – geperst, olijfolie, 125 ml warm water, 3 volle eetlepels pindakaas, 1 eetlepel appelciderazijn, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel chiliflakes, 1 theelepel gemberpoeder, 500 gram kippendijen, 2 grote courgettes, 1 ui – gesnipperd
Bereiding courgette pasta
Doe het water, de pindakaas, 1 teen knoflook, de appelciderazijn, sojasaus, chiliflakes en gember in een maatbeker en maak er met de staafmixer een egale saus van. Snijd de kippendijen in stukjes, doe ze in een grote kom en giet de saus erover. Zet afgedekt een paar uur in de koelkast om de marineren. Haal de kip een half uur voor je gaat koken uit de koelkast. Verhit wat olie in een pannetje en doe daar de kip bij, stukje voor stukje. Er blijft wat saus achter in de pan. Bak de kip gaar, doe de overige saus erbij en laat pruttelen. Voeg eventueel wat extra water toe. Was de courgettes, snijd de kontjes ervan af en maak er met een spiraalsnijder noedels van, of gebruik een kaasschaaf om er smalle repen van te schaven. Verhit olie in een hapjespan of wok, fruit de ui en knoflook en voeg de courgette toe. Roerbak tot deze gaar is. Dien meteen op met de kip en de saus.