Vlees laat zich uitstekend bereiden in de Airfryer. Wat dacht je van lekkere sappige gehaktballen met wat extra ‘spice’.
Laatst liep ik in de supermarkt toen me opviel dat er gemengd gehakt lag in plaats van half-om-halfgehakt. Dat laatste is 50 procent varkensvlees en 50 procent rundvlees. Ik keek op de verpakking van het gemengde gehakt en zag dat er twee derde varken in zat en een derde rund. Op zich niet gek, varkensgehakt is heel lekker, maar wel wat vetter dan rundergehakt. Ik bestel het weleens online om hamburgers mee te maken. Je weet niet wat je proeft. Voor gehaktballen vind ik gemengd gehakt of half-om-half lekkerder. Deze gehaktballen maak je aan met ui, een eitje en panko. Panko is Japans paneermeel dat bestaat uit vlokjes in plaats van kruimels. Dat geeft een andere bite aan je gerechten. Het is te koop bij toko’s maar ook bij de beter gesorteerde supermarkt. Ook lekker om schnitzels mee te paneren.
Nodig
500 gram half-om-halfgehakt, 1 middelgroot ei, handvol panko, 1 middelgrote ui – zeer fijn gesnipperd, 2 eetlepels Dijonmosterd, 2 eetlepels oestersaus, 0,5 theelepel zout, 1 eetlepel chiliflakes
Bereiding gehaktballen
Doe gehakt, ui, mosterd, oestersaus, ei, panko, zout en chiliflakes in een kom. Kneed het gehakt goed door. In het begin zal het erg nat zijn, na een paar minuten kneden wordt het mengsel steviger. Je kunt extra panko toevoegen als het toch nog te nat is naar je smaak. Dek het gehakt af en zet het een half uur in de koelkast. Vorm er daarna vier mooie gehaktballen van en laat die nog een kwartiertje rusten op je aanrecht.
Ik bak ze in mijn Airfryer, 8 minuten op 200 graden en 7 op 150 graden. Je hoeft de Airfryer tussendoor niet uit te zetten, verlaag gewoon de temperatuur.
OOK handig om te weten:
1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente
Airfryer kookboek
Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!