De zomer is begonnen, althans hier in de achtertuin. De spinazie was klaar om geoogst te worden. Twee bakken bomvol met blaadjes. Maar als je ze gaat roerbakken, blijft er maar weinig van over. Dus werd het de vulling van een quiche. Ik maak bijna nooit hartige taart omdat ik bang ben dat de bodem klef wordt, maar het resultaat was goed. De vulling was geïmproviseerd, je kunt er eigenlijk alles in doen wat je lekker lijkt. Ik gebruikte de spinazie, een handjevol erwtjes uit de vriezer en spekjes.
Deeg:
2 eieren, 300 gram bloem, 150 gram roomboter in blokjes, snufje zout.
Ik deed alles in de keuken machine met het snijmes en draaide er in een minuutje een deegje van. Je kunt ook alles in een kom doen en goed kneden. Doe er plasticfolie omheen als het een stevige bol is en laat een half uur koelen in de koelkast. Rol het deeg dan uit en bekleed er een ingevette springvorm van 22-25 centimeter mee. Ik had alleen 22 dus mijn quiche werd erg hoog. Bij 25 centimeter wordt de quiche lager. Prik gaatjes in de bodem van de quiche. Zet vorm met deeg erin weer een kwartier in de koelkast. Verwarm de oven tot 220 graden.
Vulling:
200 gram crème fraiche, 4 eieren, 150 gram geraspte kaas (ik had Red Leicester van Marks & Spencer), twee handenvol geroerbakte spinazie, zeer goed uitgeknepen en in stukjes gehakt, 250 gram spekjes, uitgebakken in de pan, handjevol erwtjes uit de vriezer – minuut of 5 gekookt.
Klop de eieren met de crème fraiche los en breng op smaak met zout en peper. Pak bakvorm uit de koelkast en leg er de groente en spekjes op. Bestrooi met de kaas en giet er de vulling over. Bak 35 minuten in het midden van de oven. Steek er na die tijd een satéprikker in. Als er geen vulling aan het houtje blijft plakken, is de quiche klaar.
Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en haal daarna de rand ervan af. Koud en warm lekker.